Χρόνια πολλά με υγεία, πολύπλαγκτε και πολύπονε άνθρωπε!

Διαβάστε το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στο Ασφαλιστικό ΝΑΙ, τεύχος 181, Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2019

NAI 181 sel10 11

 

Το θέμα σε κείμενο 

 

Γράφει ο Ευάγγελος Γ. Σπύρου, εκδότης του «Ασφαλιστικού ΝΑΙ»

 

Οι χαρακτηρισμοί του Oμήρου για τον Οδυσσέα στο ξεκίνημα της «Οδύσσειας», στην α’ ραψωδία, στίχοι 1-10, αγγίζουν τη ζωή σχεδόν όλων των ανθρώπων. Για τον Όμηρο ο Οδυσσέας είναι πολύτροπος (επιδέξιος, ευφυής, ο πολλούς τρόπους έχων), είναι πολύπλαγκτος (αυτός που περιφέρεται σε πολλά μέρη, πολυπλάνητος), είναι πτολίπορθος (αυτός που κυριεύει πόλεις), πολύιδρις (πολύπειρος), φιλήρετμος (φιλόκωπος, ικανός ναυτικός), πολύτλας (πολυπαθής, καρτερικός), πολύτλητος (αυτός που δοκίμασε πολλά…). Έτσι είναι οι πιο πολλοί άνθρωποι, με κάποια ιδιότητα από αυτές, στη ζωή τους.

Έρχονται Χριστούγεννα στην Ελλάδα του 2019 και οι μέρες Πρωτοχρονιάς 2020. Η όψη των σπιτιών, των γραφείων, των δρόμων, των πόλεων και χωριών θα αλλάξει. Εορταστική ατμόσφαιρα, κάλαντα, μουσικές, χριστουγεννο-πρωτοχρονιάτικα τραγούδια θα ακούγονται, φάτνες και σπήλαια γέννησης σε βιτρίνες και πλατείες, φώτα χρωματιστά σε δρόμους και παράθυρα με χριστουγεννιάτικα δένδρα θα στέλνουν μηνύματα στους έξω και μέσα. (Με έκπληξη έμαθα από την Έφη Παλιάγκα, ειδική ψυχολόγο, στη Χαλκίδα ότι για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες τα χρωματιστά φώτα που αναμοσβήνουν είναι μαρτύριο! Ρωτήστε τους ειδικούς τι να κάνετε.)

Η ευχή «Χρόνια Πολλά με υγεία» θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σαν πρώτη επιθυμία όλων!

Όμως όλοι μας γνωρίζουμε ότι στη ζωή μας δύο λέξεις, η ευτυχία και η δυστυχία, εναλλάσσονται με παραλλαγές συνεχώς με περίεργο και απρόβλεπτο τρόπο...

Η ζωή των ανθρώπων «ζυμώνεται» από την αρχή ως το τέλος με δυστυχία ή ευτυχία! Για να εκφράσουν οι άνθρωποι αυτό που πραγματικά βιώνουν, έβαλαν λέξεις-ταμπέλες που πίσω τους κρύβουν ζωές, φιλοσοφίες, πολιτισμούς, που όλες καταλήγουν στη φράση του Έλληνα Αντισθένη «αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις», του Ευριπίδη που έγραφε «σοφόν το σαφές» και του Πλάτωνος το «διάνοια και λόγος ταυτόν»! Οι Έλληνες λοιπόν, που πρώτοι έκτισαν πόλεις κατά Πλάτωνα και σπίτια-οίκους εδόμησαν (οίκος = ο μικρός χώρος που φθάνει κάποιος για να έχει ασφαλές καταφύγιο) και ανέπτυξαν την κοινωνία ανθρώπων (κοινό όφελος) όπου ζουν και ευτυχούν ή δυστυχούν ως πλούσιοι ή φτωχοί, αλλά πάντα με επιθυμία να έχουν «Χρόνια Πολλά, με υγεία», έφτιαξαν λέξεις που λένε πολλά, φτιάχνουν τη ζωή μας και αξίζει να τις θυμηθούμε στην αρχή της νέας χρονιάς και μέσα στις γιορτές που έχουν για κάποιους και μία μελαγχολία [οι έννοιες, ο λόγος που κρύβουν αναλύονται καλά στο βιβλίο «Ο ΕΝ ΤΗ ΛΕΞΕΙ ΛΟΓΟΣ» (εκδόσεις Γεωργιάδη)]: Ευτυχία = η καλή τύχη. Δυστυχία το αντίθετο της ευτυχίας. Άτυχος, ο χωρίς τύχη. Χαρά. Καημός (καίγεται μέσα του κάποιος). Στενοχωρία (στενός χώρος). Δεν με χωράει ο τόπος λένε κάποιοι. Και ο ψαλμός του Δαυίδ λέει «ἐν θλίψει ἐπλάτυνάς με». Θλίψη, έχει πίεση, συντριβή, στρίμωγμα, θλάση, θλιμμένος. Λύπη. Η κατάσταση που διαλύει κάποιον, που τον ξεφλουδίζει (του βγάζει τα λέπια). Που του φέρνει «λύση» των δακρύων… κλάμα. Δάκρυα. Αυτάρκεια, του αρκούν όσα έχει. Συμφορά. Η φορά των πραγμάτων προς τη δυστυχία. Κακοδαιμονία. Αθλιότητα. Ευθυμία. Σκυθρωπός. Χαρωπός. Απόλαυσις. Αγωνία. Τέρψις. Έλεος! Δυσφορία. Χαμόγελο - Μειδίαμα. Θυμός. Θρήνος. Ηδονή. Ευφροσύνη, Αγαλλίασις, Μεγάλη χαρά. Ησυχία. Ψυχαγωγία. Άγχος. Ταραχή. Ανία. Στεναγμός. Σπαραγμός. Μελαγχολία. Πένθος. Απελπισία. Οδύνη. Οργή. Φροντίδα. Κλαίω. Δακρύζω. Ελπίζω. Όμορφος. Φιλάνθρωπος. Πράος. Κακός. Άσπλαχνος. Άδικος. Υγεία. Ευεξία. Ευρωστία. Ζωή. Βίος. Ασθένεια. Ατύχημα. Άρρωστος. Κλινήρης. Ιατρός. Ανίατος. Ιάσιμος. Θεραπεία. Ιασώ. Χειρουργεία. Ιπποκράτης. Ασκληπιός - Φάρμακο. Ίαμα. Εξιτήριο. Καρδιά - καρδιοπάθεια. Γλώσσα. Εγκέφαλος. Νεφρά. Λαβύρινθος. Οφθαλμός. Αισθήσεις. Τυφλός. Όνειρα. Λιμός. Λοιμός. Αναπνοή. Αϋπνία. Πόνος. Τραύμα. Πυρετός. Πληγή. Κατάθλιψη. Θάνατος. Χρόνος. Μακαριότης. Ευημερία. Ευδαιμονία. Γαλήνη. Νους. Νόησις. Ναύτης. Κυβερνήτης. Ναυς. Χάος. Κόσμος-Χρόνος. Καιρός. Ώρα. Χώρα. Χώρος. Έτος. Αιών. Εποχή. Ημέρα. Νύκτα. Σκότος. Φως. Ήλιος. Χρώματα. Ηλικία. Βρέφος. Ανήρ. Γυνή. Γήρας. Πρόγονοι. Απόγονοι... Αλήθεια. Ψεύδος. Θνητοί. Άνθρωποι. Νέοι. Πατέρες. Μητέρες. Χρήμα. Νόμοι. Εορτές. Θεός. Θεοί... Λέξεις, λέξεις, λέξεις με τόσες έννοιες!

Πόσα έχει μέσα της αυτή η φράση «Χρόνια Πολλά με υγεία»! Είναι φορές που προσπερνάμε σημαντικές στιγμές και λέξεις που τα έχουν όλα για εμάς, που ξεχνάμε, που κυνηγάμε ανέμους, που ενώ τα έχουμε αδιαφορούμε για την ύπαρξή τους, που κάποια αξίζουν περισσότερο από το «Χρόνια Πολλά»... Ναι, Χρόνια Πολλά, να τα μετράμε δεν θα τα καταφέρουμε να βρούμε πόσα είναι αυτά τα δώρα που έχουμε! Πολλές φορές λέξεις της ζωής μας που εκφράζουν κάποια έννοια όπως π.χ. η ευτυχία, η χαρά, η αγάπη, η ειρήνη, το δίκαιο εμπεριέχουν το «Χρόνια Πολλά»!

Οι στιγμές χαράς, οι στιγμές αγάπης, οι στιγμές ειρήνης μέσα σε πόσα χρόνια, λίγα ή πολλά, χωράνε; Μακάρι να έχουμε πολλά τέτοια και Χρόνια Πολλά. Αγαπητοί μου φίλες και φίλοι, εύχομαι να έχετε πολλά καλά στη ζωή σας και κυρίως από αυτούς τους καρπούς που έφερε στη Γη ο γεννηθείς στη Βηθλεέμ Χριστός, ο λεγόμενος Εμμανουήλ, ο μεθ’ ημών Θεός, ο νοητός Ήλιος της Δικαιοσύνης, ο αχώρητος παντί, ο Θεός ων ειρήνης, που «…άγγελοι μετά ποιμένων δοξολογούσι, Μάγοι μετά αστέρος οδοιπορούσι και δι’ ημάς εγεννήθη παιδίον νέον ο προ αιώνων Θεός»… και η κτίσις αγάλλεται!

Επιλέξτε τον γνήσιο Άγιο Βασίλη της Ορθοδοξίας και ορθοπραξίας, και όχι τον παχουλό της διαφήμισης, για να έχετε γνήσια χαρά στις γιορτές και όχι απογοήτευση! (Διαβάστε στο άρθρο της ψυχολόγου Σμαρούλας Παντελή, σελ. 118-121.)

Ας ζυμωθεί η ζωή μας στο 2020 αλλά και πάντα, σε όση διάρκεια ισχύει από τον Θεό για εμάς το «Χρόνια Πολλά», με όλα αυτά που θα ακούγονται στις ορθόδοξες εκκλησίες μας (ισχύουν για όλους) αυτές τις εορτές, και επειδή πολλά δεν κατανοούμε ας ψελλίσει η καρδιά μας το «Μυστήριον ξένον ορώ και παράδοξον! ουρανόν το σπήλαιον· θρόνον χερουβικόν την Παρθένον· την φάτνην χωρίον εv ω ανεκλίθη ο αχώρητος, Χριστός ο Θεός, ον ανυμνούντες μεγαλύνομεν».

Χρόνια Πολλά με υγεία, Καλά Χριστούγεννα, ευτυχές και ειρηνικό 2020!

Ευάγγελος Γ. Σπύρου