Ταιριάζουν «τετράγωνοι» ηγέτες σε στρογγυλές θέσεις-τρύπες εταιρειών;

Διαβάστε το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στο Ασφαλιστικό ΝΑΙ, τεύχος 198, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2022

nai gramma 198 sel10 11

Το θέμα σε κείμενο 

 

Γράφει ο Ευάγγελος Γ. Σπύρου, εκδότης του «Ασφαλιστικού ΝΑΙ»

 

Κάποια μέρα, στο νηπιαγωγείο της γυναίκας μου, καθώς έβλεπα τα παιδάκια να παίζουν, πρόσεξα ένα κοριτσάκι που προσπαθούσε να ταιριάξει τα κυβάκια της Lego σε στρογγυλές τρύπες και η νηπιαγωγός Μαρία την «ενθάρρυνε», δείχνοντας τα σωστά...

Πολλές φορές στο διάβα της ζωής μου «είδα» τέτοιου είδους «παιδιαρίσματα» στους μεγάλους, που σε στρογγυλές «τρύπες» έχαναν χρόνο με «αταίριαστες» κινήσεις, να «χάνουν» τα παιχνίδια, με τετράγωνους ηγέτες που προσελήφθηκαν να χωρέσουν σε στρογγυλές θέσεις. Τέτοια «αταίριαστα» είδα και σε οικογένειες και σε γάμους και σε κόμματα και σε κράτη και στην Εκκλησία και στο ποδόσφαιρο και σε πολλές εκδηλώσεις στην κοινωνία.

Τετράγωνοι πάσσαλοι είναι πολλές εγκύκλιοι και οδηγίες κάποιων από τα «κεντρικά», που δεν ταιριάζουν στις «στρογγυλές» απαιτήσεις ή δυνατότητες των κατωτέρων στελεχών ή καταναλωτών.

Πολλές υποσχέσεις κομμάτων είναι τετραγωνάκια που δεν μπαίνουν στη στρογγυλή ζωή των ψηφοφόρων και δεν τους ψηφίζουν στις εκλογές.

Πολλά κηρύγματα τετράγωνα ιεραρχών δεν τα εφαρμόζουν σε στρογγυλές πράξεις οι πιστοί της Εκκλησίας.

Πολλά «κυβάκια» των γονέων δεν τα εφαρμόζουν στα στρόγγυλα όνειρα τα παιδιά.

Πολλές τετράγωνες παραξενιές συζύγων δεν μπαίνουν στη στρογγυλή οικογενειακή ζωή.

Η τετράγωνη ιδεολογία του Χίτλερ δεν «χώρεσε» στη στρογγυλή φιλοσοφία της ανθρωπότητας.

Πολλά τετράγωνα συστήματα προπονητών δεν εφαρμόστηκαν από στρογγυλές μπάλες παικτών τους.

Η Chase Manhattan του μανιακού ηγέτη David Rockefeller, η «Τράπεζα του David», στις δεκαετίες του 1960-1970 είχε γίνει μία «τετράγωνη» τράπεζα, όπου κυριαρχούσε ο φόβος, χωρίς δοκιμές νέων ιδεών και νικήθηκε από τη «στρογγυλή» Citibank, με τις καινοτόμες ιδέες... Τα ίδια και στην Texas Instruments του 1950-1960, όπου τη «στρογγυλών» καινοτομιών ηγεσία του P. Haggerty διαδέχθηκαν οι «τετράγωνης» λογικής διάδοχοι Mark Shepard και Fred Bucy, με αυταρχισμούς και πειθαναγκασμό. Οι τετράγωνοι πάσσαλοι δεν χώραγαν στις στρογγυλές τρύπες!

Έχουμε εκατοντάδες παραδείγματα εταιρειών που χάθηκαν ή συγχωνεύθηκαν ή πουλήθηκαν, επειδή οι ηγεσίες τους δεν «έβλεπαν» ότι επέλεγαν «τετράγωνες» στρατηγικές να εφαρμόσουν σε «στρογγυλές» τρύπες εποχών που άλλαζαν. Και στο διεθνές περιβάλλον και στην Ελλάδα έχουμε πολλά παραδείγματα ηγετών που έπαιξαν λάθος!

Οι ιστορίες ζωής στις πολυεθνικές εταιρείες Columbia Pictures, Bristol, Zenith, Philip Morris, R. Reynolds, IBM, Boeing και Douglas Aircraft, 3M, Norton κ.λπ. κατέδειξαν το ρόλο των ηγετών.

Οι εξαγορές που πρόσφατα ή παλαιότερα πραγματοποιήθηκαν δείχνουν ότι... κάποιοι δεν ταίριαξαν εγκαίρως και σωστά, και εταιρείες άλλαξαν ή έσβησαν από το χάρτη!

Αν γυρίσουμε λίγα χρόνια πίσω, θα δούμε καλύτερα τι έγινε σε METLIFE, ΦΟΙΝΙΚΑ, ΑΣΠΙΔΑ, ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΗ, ΑΧΑ, ΙΟΝΙΚΗ, ΑΓΡΟΤΙΚΗ, INTERNATIONAL, AGF KOSMOS, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΑΣΤΗΡ, COMMERCIAL, DAS, ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ, ΓΚΟΤΑΕΡ, ΟΡΙΖΩΝ, ΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΓΑΛΑΞΙΑΣ, ΕΓΝΑΤΙΑ, ΕΣΤΙΑ, ΘΕΜΙΣ, ΗΛΙΟΣ, ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ, ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ κ.λπ. Κάτι δεν πήγε καλά και ενώ διαφήμιζαν σιγουριά και «χρόνια πολλά» και διπλασφάλεια και νέους στόχους και «ουδέν ασφαλιστικόν πρόβλημα άλυτον» και «σκοπός μας η εξασφάλισή σας» και «...εγγύηση» και «πίστη στην καριέρα ασφαλιστή» και «ασφάλεια» και «υπευθυνότητα» και «μεγάλη ασφάλεια» και «εξυπηρέτηση, σήμερα, του χρόνου και βάλε...» και ότι «η φυσιολογική εξέλιξη του επαγγελματία ασφαλιστή» είναι αυτή η εταιρεία και ότι «είναι μια σχέση που μετράει»... και «εμπιστοσύνη μιας ζωής»... κ.λπ. κ.λπ., στα ξαφνικά όλα αυτά τα «τετράφωνα» ή «στρογγυλά» ΔΕΝ πρόλαβαν να ταιριάξουν! Κοινός παράγοντας οι ηγέτες, που ήταν «τετράγωνοι πάσσαλοι» για «στρογγυλές τρύπες», που, πέρα από τα προσωπικά τους οφέλη ή κόστη, συμπαρέσυραν καταναλωτές, εργαζομένους και θεσμό ασφάλισης, σε μια περιπέτεια που οι πιο πολλοί έχασαν!

Δυστυχώς, πολλοί ΔΕΝ γνωρίζουν Ιστορία και κάποιοι κάνουν τους «δασκάλους» και συμβούλους» και «σωτήρες» σε ανύποπτους αδαείς! Είναι γεμάτες οι σελίδες της Γενικής Ιστορίας, αλλά και της ασφαλιστικής αγοράς και της οικονομίας και των Υπουργικών Συμβουλίων, και των οικογενειών με «κατ’ επανάληψη» αμαρτήματα και λάθη πρώην αποτυχημένων σε κάτι που ηλιθίως επαναλαμβάνουν και ασόφως επιτρέπουν οι συνάνθρωποι!

Εύκολα ξεχνούν πολλοί ότι η μισή αλήθεια είναι ψέμα και ότι οι εκ των υστέρων δικαιολογίες των αμετανόητων είναι ανακατεμένες με ψέμα!

Καθώς πάμε προς το τέλος του 2022, χρήσιμο να θυμηθούμε, βλέποντας αυτούς που έπαιξαν με τις ζωές άλλων, ότι «οι λύκοι δεν τρομάζουν με ρούχα προβάτων» και ότι ο Θεός δίνει τα καρύδια, αλλά δεν τα σπάει κιόλας! Κάτι πρέπει να κάνουμε για το καλό μας, γνωρίζοντας ότι κάποιοι ηγέτες, «υπηρέτες δύο αφεντάδων, λένε ψέματα στον έναν από τους δύο»! Ας προφυλαχθούμε.

«Με το βελόνι πηγάδι δεν ανοίγει»... Χρειάζονται δυνατά εργαλεία. «Το να κοιμάσαι στο ίδιο μαξιλάρι δεν σημαίνει ότι βλέπεις τα ίδια όνειρα» με κάποιους που κάνουν τους ηγέτες στην εταιρεία ή ομάδα ή κόμμα ή παρέα σου και σου λένε ότι «εταιρεία είναι οι άνθρωποί» της…

Αυτά λένε οι έμπειροι και γέροι, που αν χαθούν είναι σαν να καίγονται βιβλιοθήκες-οδηγοί ζωής! Κάποιοι νέοι περπατούν γρήγορα, αλλά οι παλαιότεροι ξέρουν το δρόμο!

Ο Θεός να μας φωτίζει και να μας προστατεύει!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Γ. ΣΠΥΡΟΥ