Η ασφαλιστική αγορά «πουλυβότειρα γη» για την εθνική μας οικονομία

Διαβάστε το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στο Ασφαλιστικό ΝΑΙ, τεύχος 164, Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2017

Η ασφαλιστική αγορά «πουλυβότειρα γη» για την εθνική μας οικονομία

Η ασφαλιστική αγορά «πουλυβότειρα γη» για την εθνική μας οικονομία

 

Το θέμα σε κείμενο 

 

Γράφει ο Ευάγγελος Γ. Σπύρου, εκδότης του «Ασφαλιστικού ΝΑΙ»

Πουλυβότειρα είναι αυτή που τρέφει πολλούς, η Θρεπτική. Βοσκώ σημαίνει τρέφω, ταΐζω. Πουλυβότειρα γη είναι αυτή που ταΐζει πολλούς. Είναι γη ζωοδότρα, αφού δίνει ζωή.

Ο Όμηρος και στην Οδύσσεια (θ 378, τ 408) και στην Ιλιάδα (Γ 89, Ζ 213, Ξ 272, Ψ 368) σε διάφορα περιστατικά αναφερόμενος στη Γη την αποκαλεί πουλυβότειρα, γη ζωοδότρα, «χθονί πολυβοτείρη», πολυθρόφα γη, «χθόνα βωτιανείρα», «χθόνα πουλυβότειρα» (Ξ 272)…

Πνευματική γλυκύτητα νιώθει όποιος διαβάζει στην Οδύσσεια τη σχετική αναφορά στη ζωοδότρα γη (θ 378): Ο Όμηρος περιγράφει τη σκηνή που ο Αλκίνοος, ο Βασιλιάς των Φαιάκων δίνει δώρα στον Οδυσσέα πριν αποχαιρετήσει. Ο Αλκίνοος φιλοξένησε τον Οδυσσέα μετά το ναυάγιο του και τον προέπεμψε στην πατρίδα του Ιθάκη, πατέρας της Ναυσικάς. Πρώτα τον καλωσόρισαν, του έδωσαν ρούχα όμορφα, χόρεψαν και τραγούδησαν, έκαναν αγώνες και του έδωσαν δώρα και χρυσό και ένα σπαθί, και μια χρυσή κούπα και ένα σκέπασμα να σφιχτοδέσει πάνω του του έδωσε η Αρήτη γυναίκα του Αλκίνοου που του θύμισε την Νηρηίδα Λευκοθέα που και εκείνη του έδωσε ένα κεφαλόδεσμο, το κρήδεμνο, να ζώσει πάνω του και να μην έχει φόβο και να φτάσει στο νησί των Φαιάκων. Λένε πως είναι το πρώτο σωσίβιο της ιστορίας αυτό που γράφει η Οδύσσεια στην ραψωδία ε, στίχος 346. Μετά τα δώρα που πήρε ο Οδυσσέας κουβέντιασε λίγο πριν φύγει με την Ναυσικά. “Γειά σου, ξένε μου” του είπε. “Χαίρε και στην χώρα σου σαν φτάσεις κι εμένα φέρνε με στο νου”! Και εκείνης της είπε: “Ναυσικά…θα σε δοξάζω σαν θεά όσο θα ζω στον κόσμο…!”

Ήταν πολύ συγκινητικές οι στιγμές που είχε να θυμάται ο Οδυσσέας. Και τι να πρωτοθυμηθεί απ’ όλα! Ανεπανάληπτες και οι σκηνές που χόρευαν οι ξακουστοί στα πλοία Φαίακες και τα περίφημα αγωνίσματα τους όπου ανάμεσα στα άλλα στο πέταγμα κόκκινης σφαίρας ο ένας την πέταγε ψηλά στα σύννεφα και ο άλλος πάνω απ’ την γη πηδώντας την έπιανε την γη πριν πατήσει. Να πως το περιγράφει ο Όμηρος: “αφού δοκίμασαν καλά το ρίξιμο της σφαίρας πήραν και χόρευαν μετά στην γη την ζωοδότρα μ’ ένα σωρό “τσακίσματα” και οι νέοι χειροκροτούσαν. Στην γη την πουλυβότειρα (χθονί πολυβοτείρη). Όλα αυτά μου θυμίζουν κι εμένα ελληνικούς χορούς στα ξωκκλήσια μας και κυκλωτικούς χορούς από λεβέντες που χορεύουν “τούτη η γης που την πατούμε όλοι μέσα θε να μπούμε, τούτη η γης που με τα χορτάρια τρώει νιους και παλικάρια”… Γη ζωοδότρα είναι και η Ελληνική Ασφαλιστική αγορά εάν περάσουμε λίγο στην σύγχρονη Ελλάδα όπου το κοινωνικό κράτος και τα δημόσια συστήματα υγείας παραπαίουν σε ελλείψεις και αβεβαιότητα.

Δεν υπάρχουν “χάρες και δώρα” για όσους η τύχη τους φερθεί σκληρά και το καράβι της ζωής και υγείας τους ναυαγήσει!

Απελπισμένοι οι πιο πολλοί χύνουν μαύρο δάκρυ μπροστά στα προβλήματα, στις αρρώστιες, στις αναπηρίες, στους θανάτους, στην ανεργία.

Η ασφαλιστική αγορά και οι ασφαλιστές της είναι μια “άλλη χώρα” που έχουν λύσεις σαν την «πουλοβότειρα γη» που πάντα δίνει καρπούς σε όσους καταφεύγουν εκεί. 

Ελληνικές και ξένες ασφαλιστικές εταιρείες είναι στην διάθεση και του νεοέλληνα. Όσοι καταφύγουν στην “Άρουρα” γη θα επιβιώσουν. Άρουρα γη είναι η καλλιεργημένη γη, το χωράφι. Την λένε και «πουλυβότειρα γη».

Κάποιοι προτιμούν να λένε λόγια και ψευτοθεωρίες συνιστώσεων κακής επιλογής και άλλοι διαφωνούν.

Το ζητούμενο όμως είναι οι συνάνθρωποί μας να βρουν “σοδειά”, καρπούς, για να ζήσουν και όχι χέρσα χωράφια και ρημαγμένους τόπους εγκαταλελειμμένους…

Το θέμα αφορά και τους αγοραστές αλλά και τους πωλητές. Και τους ιδιοκτήτες και τους εργαζόμενους καλλιεργητές.

Η “πουλυβότειρα” ασφαλιστική γη, δίνει καρπούς για πολλούς με την εργασία, τις αποζημιώσεις, τις υπηρεσίες υγείας. Την οδική και ιατρική βοήθεια. Με τις νοσοκομειακές υπηρεσίες. Με ενοίκια και εκμεταλλεύσεις ακινήτων. Με αγοραπωλησίες. Με επενδύσεις. Με Αμοιβαία Κεφάλαια.

Με παράλληλες εργασίες. Όπως και η πολυβότειρα γη δίνει ζωή στους πάντες. Ας την καλλιεργήσουμε αυτήν την γη και ας πετάξουμε “έξω απ’ τα χωράφια μας” όσους δεν την τιμούν και δεν έχουν όνομα. Αυτό το “χώμα” είναι δικό μας!