Η τεχνολογία οδηγεί σε νέες πωλήσεις τις ασφαλιστικές εταιρίες

Διαβάστε το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στο Ασφαλιστικό ΝΑΙ, τεύχος 152, Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2014

Η τεχνολογία οδηγεί σε νέες πωλήσεις τις ασφαλιστικές εταιρίες

Η τεχνολογία οδηγεί σε νέες πωλήσεις τις ασφαλιστικές εταιρίες

Η τεχνολογία οδηγεί σε νέες πωλήσεις τις ασφαλιστικές εταιρίες

 

Το θέμα σε κείμενο

 

TΙ ΚΑΝΟΥΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, INTERAMERICAN ΚΑΙ GENERALI

Μπορεί η τεχνολογία να αξιοποιηθεί για την αύξηση των πωλήσεων του ασφαλιστή, η μήπως αφορά περισσότερο το back up, δηλαδή τα υπόλοιπα τμήματα της ασφαλιστικής εταιρείας (διοικητικό, underwriting, αποζημιώσεων, κ.λ.π.). Οι άνθρωποι της τεχνολογίας διατείνονται πως «Ναι», η τεχνολογία μπορεί να υπηρετήσει τις πωλήσεις. Κάποιοι άλλοι πιο παραδοσιακοί επιμένουν ότι αν δεν μιλήσει ο ασφαλιστής πώληση δεν γίνεται. Και οι δυο απόψεις είναι σωστές γιατί τελικά αυτό που έχει πραγματική αξία είναι πως ο ασφαλιστής αξιοποιεί την τεχνολογία για να αυξήσει τις πωλήσεις του.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια επενδύουν σημαντικά ποσά στις τεχνολογίες και στο τομέα των πωλήσεων. Εθνική Ασφαλιστική, Interamerican, Generali είναι ορισμένες από τις εταιρείες που με την επένδυση στις τεχνολογίες δίνουν έμφαση στην εξυπηρέτηση του ασφαλιστή.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Το 2014 αποτελεί έτος ορόσημο για την Εθνική Ασφαλιστική, καθώς βρίσκονται ήδη προς υλοποίηση τέσσερα μεγάλα έργα πληροφορικής: το Agency Pro που αφορά στους συνεργάτες της Εταιρίας, το σύστημα αντιμετώπισης απάτης SAS, εφαρμογή για το Solvency που αφορά στον υπολογισμό της κεφαλαιακής επάρκειας και το Anelixis,το οποίο αφορά στην αντικατάσταση και κεντροποίηση των κλαδικών εφαρμογών σε ενιαίο σύστημα.

Με γνώμονα την αξιόπιστη και ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών, τα έργα αυτά, μέσω της αυτοματοποίησης των επιχειρησιακών διαδικασιών, θα βελτιώσουν σημαντικά τη λειτουργία της Εταιρίας, συμβάλλοντας στην εξωστρέφεια του οργανισμού, στην ανάπτυξη των πωλήσεων, στη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του πελάτη σε όλα τα σημεία επαφής του με την Εταιρία και στη μείωση των λειτουργικών εξόδων.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Αθανάσιος Παπαθανασίου, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Εφαρμογών Πληροφορικής στην περιοδική έκδοση της Εθνικής Ασφαλιστικής Ανοικτή Επικοινωνία (τεύχος Νοεμβρίου), η εφαρμογή AgencyPro απευθύνεται στους συνεργάτες της Εταιρίας, στα γραφεία πωλήσεων. Μέσα από ένα εύχρηστο περιβάλλον παρέχεται η δυνατότητα αποτελεσματικότερης οργάνωσης του γραφείου τους, καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη πληροφόρησης για την εικόνα του χαρτοφυλακίου και διευκολύνοντάς τους, ως προς τον προγραμματισμό ενεργειών σε σχέση με το πελατολόγίο τους.

Επίσης, θα δοθεί η δυνατότητα να παράγουν στατιστικά στοιχεία μέσω προκαθορισμένων φίλτρων, όπου θα χρησιμοποιούνται για την αποτελεσματικότερη επίτευξη των στόχων τους. Το εν λόγω έργο θα παραδοθεί σταδιακά και η πρώτη φάση, η οποία αφορά κυρίως στην πληροφόρηση με στοιχεία του χαρτοφυλακίου, θα ολοκληρωθεί στο τελευταίο τρίμηνο του 2014.Με την υλοποίησης της εφαρμογή SAS – Antifraud, η Εθνική Ασφαλιστική στοχεύει στη μείωση των απωλειών που προκύπτουν από τις παράνομες αξιώσεις στον Κλάδο Ζημιών.

Το έργο Solvency ΙΙ αφορά στην εποπτεία και τον υπολογισμό της κεφαλαιακής επάρκειας της Εταιρίας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση εξειδικευμένου λογισμικού της IBM μέσω του οποίου θα διασφαλιστεί η λειτουργία της Εταιρίας ως προς το κανονιστικό πλαίσιο που θέτουν οι εποπτικές αρχές.

Το νέο πληροφοριακό σύστημα Anelixis (η ονομασία του προέρχεται από την ελληνική λέξη Ανέλιξη) βασίζεται στην πλατφόρμα INSIS της εταιρίας FADATA. Το Anelixis είναι ένα πελατοκεντρικό σύστημα, το οποίο θα αντικαταστήσει σταδιακά τις κλαδικές εφαρμογές, καθώς και τα συστήματα που υποστηρίζουν περιφερειακές υπηρεσίες. Η ανάπτυξη της νέας πλατφόρμας είναι βασισμένη σε πρωτοποριακές τεχνολογίες της αμερικανικής εταιρίας Oracle, που αποτελεί παγκοσμίως την μεγαλύτερη εταιρία σε βάσεις δεδομένων (databases) και συστημάτων Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων (ERP).

 

INTERAMERICAN

Η INTERAMERICAN, τα τελευταία χρόνια έχει αποφασίσει να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην ανάπτυξη της τεχνολογίας. Ένα ιδιαίτερο παράδειγμα είναι ότι στο χώρο των retail πωλήσεων στον Κλάδο Ζωής και στον Κλάδο Υγείας, η INTERAMERICAN αυτοματοποίησε όλη τη διαδικασία ανάληψης κινδύνου και έκδοσης συμβολαίου.

Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι μια διαδικασία η οποία παραδοσιακά απαιτούσε αρκετό χρόνο και πολλαπλές επαφές με την Εταιρία, σήμερα να μπορεί να διεκπεραιωθεί μέσα σε λίγα λεπτά από οποιοδήποτε σημείο βρίσκεται ο συνεργάτης μας. Αυτό φυσικά είναι το προϊόν επένδυσης πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε νέα συστήματα και τεχνολογία, αλλά και φυσικά μεγάλης τεχνογνωσίας.

Ήδη, η INTERAMERICAN διαθέτει στους συνεργάτες της μοναδικές υπηρεσίες μέσω του «e-Office». Mε τη χρήση ενός κινητού τηλεφώνου, ενός tablet ή laptop και με μία σύνδεση internet μπορεί κάθε συνεργάτης να κάνει τα πάντα (να διαχειριστεί συνολικά και κατά περίπτωση το χαρτοφυλάκιό του, τους πελάτες του, τις προμήθειες του, τις ανανεώσεις κ.λπ.) από οποιοδήποτε τόπο βρίσκεται, κερδίζοντας χρόνο και μειώνοντας διαχειριστικά έξοδα. Παράλληλα, έχει τη δυνατότητα να εκδίδει online real time συμβόλαιο σε όλους τους κλάδους ασφάλισης όπως Αυτοκινήτου, Πυρός, Αστικής Ευθύνης, Οδικής Βοήθειας, Ταξιδιωτικής Βοήθειας. Aκόμη και στους κλάδους Ζωής και Υγείας, στους οποίους παραδοσιακά απαιτείται underwriting, η INTERAMERICAN είναι μία από τις ελάχιστες ασφαλιστικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη που έχει αναπτύξει και διαθέτει στον συνεργάτη ένα πρωτοποριακό σύστημα ηλεκτρονικού underwriting, το “Genius”, επιτυγχάνοντας να εκδίδονται σε ποσοστό 75% τα συμβόλαια χωρίς να απαιτείται καμμία επαφή με τους underwriters και το back-office της εταιρείας.

 

GENERALI

Η Generali επενδύει συνεχώς στην τεχνολογία με κύριο σκοπό να διευκολύνει το έργο του συνεργάτη της διαμεσολαβητή και για το σκοπό αυτό δημιούργησε ένα νέο κόσμο, τον κόσμο του GBOX.

Το GBOX περιλαμβάνει τρία πρωτοποριακά συστήματα, τα IRIS, THESIS και BASIS, που εξασφαλίζουν τη γρήγορη και αποτελεσματική διαχείριση όλων των διαδικασιών που αφορούν την καθημερινή εργασία του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή. Με τα IRIS, THESIS και BASIS, ο συνεργάτης της Generali μπορεί εύκολα και γρήγορα να παρακολουθεί όλες του τις υποθέσεις και εκκρεμότητες με την εταιρία, γνωρίζοντας ανά πάσα στιγμή, 24 ώρες το 24ωρο, ακριβώς που βρίσκεται. Την πλατφόρμα του GBOX συμπληρώνει και ένα ακόμα βοηθητικό σύστημα ενημέρωσης αρχείων εργασίας, το CONNECT.

Παράλληλα η Generali έχει δημιουργήσει ένα νέο site στο οποίο έχει αναπτύξει νέα συστήματα έκδοσης και τιμολόγησης ασφαλιστικών προϊόντων (print and pay, pay and print) με κύριο στόχο να διευκολυνθούν στην εργασία τους οι συνεργάτες της και να καλύπτονται πλήρως οι διαδικασίες προσφοράς, έκδοσης και πληρωμής συμβολαίου.

Γενικότερα η εταιρεία έχει επενδύσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε καινοτόμες τεχνολογίες και πρωτοποριακά συστήματα πληροφορικής με γνώμονα πάντα την απλοποίηση και βελτίωση των σχέσεων της με τους διαμεσολαβούντες που είναι οι πελάτες της. Πρόκειται για συστήματα που χαρακτηρίζονται πρωτοπόρα και διεθνώς, όπως π.χ. το σύστημα THESIS, που ανεδείχθη ο χρυσός νικητής (Gold winner) στην κατηγορία Customer Facing των «2012 Global Awards for Excellence in Adaptive Case Management (ACM)» του οργανισμού Workflow Management Coalition (WfMC).

Με το σύστημα Thesis η Generali έχει διασφαλίσει την μείωση του χρόνου έκδοσης ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου κατά 70%, ενώ ταυτόχρονα έχει περικόψει κατά 30% το κόστος έκδοσης ενός συμβολαίου, απελευθερώνοντας χρόνο για τον διαμεσολαβητή. Γενικότερα η αξιοποίηση της τεχνολογίας από την Generali υπηρετεί το ανθρώπινο δίκτυο πωλήσεων και δεν λειτουργεί σε βάρος του. Απόδειξη ότι το 30% των συνεργατών της έχει επιλέξει ήδη το σύστημα fastpay για την πληρωμή των ασφαλίστρων από τους πελάτες τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Παρουσίαση Ανάγκη για οργάνωση »