Κωνσταντίνος Γ. Κουβελιώτης - Ένας θρύλος της INTERAMERICAN!

Ασφαλιστικό ΝΑΙ, Τεύχος 159, Μάρτιος - Απρίλιος 2016

Το 1967 η ασφαλιστική αγορά ήταν ακόμη άγνωστη όταν μπήκε στον ιδιωτικό ασφαλιστικό κλάδο, απαντώντας σε αγγελία του Μάνου Μάρκογλου, ο Κωνσταντίνος Κουβελιώτης από τον Μελιγαλά Μεσσηνίας, 21 ετών, συνεργάτης της American Life Insurance Company που θα μεταπηδήσει το 1969 στην τότε νεαρή INTERAMERICAN του Δ. Κοντομηνά που ήταν από το 1963 ως το 1968 νομικός αντιπρόσωπος ALICO στην Ελλάδα.

Στις ρίζες των πρώτων ανθρώπων του Agency System βρίσκουμε ελάχιστους από αυτούς που ακόμα εργάζονται και ανάμεσά τους ο Κ. Κουβελιώτης που στις 10/3/2016 βραβεύτηκε με το βραβείο Αλέξανδρος Ταμπουράς για την προσφορά του προς την εταιρεία και συνεργάτες του INTERAMERICAN. Ήταν τιμή και αναγνώριση 47 χρόνων δημιουργίας στην INTERAMERICAN και συνολικά 49 στον ασφαλιστικό κλάδο! Έμοιασε στον δάσκαλό του που μακροημερεύει προσφέροντας!

Ο Κώστας Γ. Κουβελιώτης με τους πρωτεργάτες των Πωλήσεων Ασφαλειών Ζωής στην Ελλάδα εκείνης της εποχής τέλους δεκαετίας του 1960, δημιούργησαν νέο επαγγελματικό χώρο, που δεν τον ήξερε η ελληνική κοινωνία. Η ομάδα Δημ. Κοντομηνά, άνοιξε νέους ορίζοντες στον ασφαλιστικό χώρο που το κοινό τους “μπέρδευε” αν είναι ηλεκτρολόγοι που αλλάζουν “ασφάλειες” ή κάτι άλλο! Δεν υπήρχαν όρια, δεν υπήρχαν κανονισμοί, δεν υπήρχε κάτι ανάλογο και όλα δημιουργήθηκαν από οραματιστές νεαρούς, με δίψα για ζωή και δημιουργία, άγνωστοι, “ασχημάτιστοι”, αταξίδευτοι που έγιναν σημαντικοί, “κάποιοι”, περιπατητές της υφηλίου με τα συνέδρια και εκπαιδευτικά ταξίδια στις πέντε ηπείρους. Πάντα “έσπαγαν” τα ρεκόρ του εαυτού τους και πάντα ζούσαν με το “ανικανοποίητο” και ανεξερεύνητο. Είχαν μόνο “ένα” πρόγραμμα, να μην έχουν πρόγραμμα! Μια αδιάκοπη δημιουργία νέων ομάδων, νέων αρχηγών, νέων ταλέντων, νέων κατακτήσεων. Διέσχισαν το χώρο του μέχρι τότε ανταγωνισμού μεταξύ εταιρειών Γενικών Ασφαλίσεων των τραπεζικών και κρατικών εταιρειών απέναντι στις Ιδιωτικές και βγήκαν μακριά από τους ανταγωνιστές κοντά στα σπίτια και επαγγελματικούς χώρους των καταναλωτών.

Πριν πάρει είδηση ο ανταγωνισμός αυτοί εμφάνιζαν νέες αγορές (ασφαλίσεις ζωής, οδική και ιατρική βοήθεια, αμοιβαία κεφάλαια, κινητή τηλεφωνία, ομαδικές ασφάλειες, ασφαλίσεις υγείας κ.λπ.). Νέες εταιρείες, νέα έσοδα και κέρδη ήρθαν από το “πουθενά”… η γενιά ασφαλιστών του 1960-1970 δημιούργησε νέο χώρο, έκανε ασήμαντο τον ανταγωνισμό, δεν συμβιβάστηκε στα παλαιά, διαφοροποιήθηκε και τελικά νίκησε συντηρητικά κατεστημένα με προσφορές χωρίς απόδοση, με ασυνάρτητες συνδικαλιστικές στρατηγικές, με αντιφάσεις και χωρίς ενδιαφέρον και χρησιμότητα για καταναλωτές.

Σε αυτή τη γενιά που έβαλε θεμέλια για ανάπτυξη ασφαλιστικής αγοράς ο Κώστας Γ. Κουβελιώτης, πτυχιούχος Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΟΠΕ), υπήρξε βασικός μοχλός ανάπτυξης της INTERAMERICAN αφού ήταν στα πρώτα στελέχη της που επέλεξαν, στρατολόγησαν, εκπαίδευσαν και ανέπτυξαν οι ίδιοι νέους στην ηλικία και νέους στην καριέρα  ασφαλιστές. Δεν έκαναν μετεγγραφές έτοιμων, δεν υπήρχε ανταγωνισμός για να κάνουν μετεγγραφές, δεν υπήρχε προηγούμενο. Ήταν οι πρώτοι δημιουργοί. Ο Κώστας Γ. Κουβελιώτης υποστηρίζει ότι ήταν βασική αιτία ανάδειξης τεσσάρων σημαντικών πρωταγωνιστών στελεχών του πωλησιακού δυναμικού και πολλών ακόμα συμπρωταγωνιστών ή δευτερευόντων αλλά αξιόλογων ανθρώπων. Του Ηλία Κοντογιάννη, που τον ανέδειξε ο ίδιος εκπαιδεύοντάς τον στη θεωρία και πράξη. Του Θωμά Θωμόπουλου που ασφαλιστής του του πρωτομίλησε να γίνει ασφαλιστής και εν συνεχεία ως αντίπαλοι πρωταγωνιστές στα μέσα του 1970 “συμπαρέσυραν” όλους στο κυνήγι παραγωγής. Του Δ. Δημάκη, που του εκμυστηρεύτηκε το 1974 ότι μια ομιλία του ήταν αφορμή να πάρει αποφάσεις πρωταγωνιστού όταν είπε πως ένα άλογο δεν το κάνεις ποτέ να πιεί νερό με το ζόρι εάν δεν “διψάσει” και του εαυτού του ως τέταρτου πρωταγωνιστή που όλοι μαζί “έφτιαξαν” τη μεγάλη Σχολή INTERAMERICAN!

Δημιούργησε ασφαλιστές σε Αθήνα, Καλαμάτα, Σύρο, Χαλκίδα, Άργος, Κέρκυρα και επεξέτεινε εργασίες μέσω του ασφαλιστή και διευθυντή του, Γ. Σουβατζόγλου στην Αφρική. Άνθρωποι που εργάστηκαν και σε άλλες εταιρείες. Πρωταγωνιστές της METROLIFE-ΦΟΙΝΙΞ ήταν δικοί του ασφαλιστές. Οι σπόροι που έσπειρε έβγαλαν δένδρα πολύκαρπα.

Οι δικοί του άνθρωποι, η σύζυγος Ευαγγελίτσα και οι κόρες του Μαρία και Γαρουφαλλιά μοιράστηκαν τη ζωή μαζί του σε κλίμα προσφοράς, επιτυχιών, μόχθου, προσπάθειας, αποτυχιών και επανεκκινήσεων. Η κόρη του Γαρουφαλλιά πήρε τη σκυτάλη και τρέχει στο στάδιο συνεχίζοντας…

Το Ασφαλιστικό ΝΑΙ και ο εκδότης του συγχαίρουν τον δημιουργικό Κώστα Γ. Κουβελιώτη για τα επιτεύγματά του, ευχόμενος επαναλήψεις στα καλά έργα από τους δικούς του ανθρώπους, συγγενείς και συνεργάτες. Τους γλυκείς καρπούς της ασφάλισης μακάρι να τους απολαύσουν ακόμα περισσότεροι. Συγχαρητήρια Κώστα!

Ευάγγελος Γ. Σπύρου