130 χρόνια Generali - «Ό,τι είναι εξαιρετικό ωριμάζει αργά»

Ασφαλιστικό ΝΑΙ, Τεύχος 159, Μάρτιος - Απρίλιος 2016

Tι είναι εκείνο που κάνει έναν οργανισμό να αντέχει στο χρόνο; Δεν είναι τα πιο δυνατά είδη που επιβιώνουν ή τα πιο έξυπνα, αλλά αυτά που ανταποκρίνονται καλύτερα στις αλλαγές, εκτίμησε ο Δαρβίνος και μάλλον έχει δίκαιο και για τον κόσμο των επιχειρήσεων.

Μια ματιά στην ιστορία των υπεραιωνόβιων επιχειρήσεων είναι ικανή να μας αποκαλύψει ότι επιβίωσαν γιατί έκαναν κάθε φορά τις κινήσεις εκείνες που ήταν αναγκαίες για να αντέξουν στον επιχειρηματικό ανταγωνισμό αλλά και στις πιέσεις των αναταράξεων που προκαλούν οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές κρίσεις.

Ο Όμιλος Generali, που ιδρύθηκε στην Τεργέστη της Ιταλίας στις 26 Δεκεμβρίου του 1831, προφανώς αντιμετώπισε πολλές αναταράξεις στα 185 χρόνια λειτουργίας της. Όπως και η Generali Hellas, που συμπληρώνει φέτος 130 χρόνια παρουσίας στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Η δραστηριότητα της Generali στην Ελλάδα υπερκέρασε οικονομικές και προσφυγικές κρίσεις, δυο παγκόσμιους πολέμους και έναν εμφύλιο, πολιτικές και συγκρούσεις, συνδέθηκε με όλα τα μεγάλα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά γεγονότα που συντάραξαν χώρα. Η Generali, που είναι παρούσα στην ελληνική ασφαλιστική αγορά από το 1886, ήταν από τις ασφαλιστικές εταιρείες που κατέβαλε σημαντικές αποζημιώσεις στη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 στη Θεσσαλονίκη. Ήταν αποφασιστική η συμβολή της, στην ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Ήταν leader ασφαλιστής σε όλα τα μεγάλα έργα της προ ΟΝΕ εποχής. Ήταν ο κλασικός βιομηχανικός ασφαλιστής δηλώνοντας δυναμικό “παρών” σε σημαντικά τεχνικά έργα με επαγγελματισμό, σοβαρότητα και υψηλή ποιότητα στις εργασίες της, βασιζόμενη στην τεχνογνωσία ενός παγκόσμιου ασφαλιστικού οργανισμού. Είχε τον πρώτο λόγο στις βιομηχανικές ασφαλίσεις και στις ασφαλίσεις μεγάλων έργων, ενώ δεν ασχολούνταν σχεδόν καθόλου με τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων.

Παράλληλα έκανε κινήσεις προσαρμογής στις νέες κάθε φορά συνθήκες, αξιοποιώντας με σύνεση τις ευκαιρίες που παρουσιάζονταν.

Το 1993, εξαγόρασε το χαρτοφυλάκιο της Schweiz Life (υποκατάστημα της Swiss Re). Το 1998, εξαγόρασε την εταιρεία γενικών ασφαλίσεων της Zurich Insurance στην Ελλάδα και το 1999 ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο ζημιών (υπό εκκαθάριση) της Schweis Insurance. Με την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και την ανάληψη της γενικής διεύθυνσης της Generali Hellas από τον κ. Πάνο Δημητρίου, νέα καθήκοντα και σχέδια τίθενται για υλοποίηση.

H συστράτευση των ανθρώπων που προέρχονταν από διαφορετικές εταιρείες κάτω από ένα ενιαίο όραμα -το όραμα της Generali- ήταν η αρχική πρόκληση. Στη συνέχεια αξιοποιεί πλήρως τη διάθεση για προσφορά, τα ταλέντα του κάθε εργαζόμενου, τη δημιουργικότητα του κάθε συνεργάτη. Θέτει νέα όρια σε έννοιες όπως εξυπηρέτηση πελατών και κυρίως εξυπηρέτηση διαμεσολαβητών. Ταξιδεύει τους ασφαλιστές σε νέους κόσμους και γίνεται συνώνυμο της εμπιστοσύνης και της συνέπειας στη σχέση ασφαλιστικής εταιρείας και ασφαλιστικού διαμεσολαβητή.

Σταδιακά και ενόσω η κρίση αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της, η Generali αποκτά και χαρακτηριστικά retailer. Δεν είναι πλέον μόνο ο leader στις βιομηχανικές ασφαλίσεις, αλλά, τον επαγγελματισμό και την ποιότητα που ανέπτυξε όλα αυτά τα χρόνια στις εξειδικευμένες σύνθετες ασφαλίσεις, τις μεταδίδει και στις πιο απλές ατομικές ασφαλίσεις, μηδέ εξαιρουμένου και του κλάδου αυτοκινήτου.

Δημιουργεί νέα πρωτοποριακά προϊόντα σε όλους τους κλάδους, ανοίγει νέους δρόμους προσφέροντας υψηλής ποιότητας ασφαλιστικές λύσεις και ταυτόχρονα προσιτές στον μέσο καταναλωτή σε ευαίσθητους τομείς όπως είναι η ασφάλιση υγείας, τις όποιες έσπευσε να αντιγράψει ο ανταγωνισμός.

Σήμερα, 130 χρόνια από την πρώτη στιγμή που συμβόλαιό της κυκλοφόρησε στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, και εν μέσω μίας πρωτοφανέρωτης κρίσης για την Ελλάδα και την εγχώρια ασφαλιστική αγορά, η Generali Ηellas αντιμετωπίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Είναι μία ασφαλιστική δύναμη με εκατοντάδες υπαλλήλους και συνεχείς νέες προσλήψεις, παρά την κρίση που πλήττει την ασφαλιστική αγορά.

Παράλληλα από τις αρχές του 2000 τριπλασίασε την ασφαλιστική παραγωγή, από τα 54 εκατ. ευρώ στα 169 εκατ. ευρώ, υπερδιπλασιάζοντας παράλληλα το μερίδιο αγοράς από το 2% στο 4,8%! Όλα αυτά χωρίς καμία συνεργασία με τράπεζα ούτε βέβαια και με direct πωλήσεις, στηριζόμενη αποκλειστικά στο δίκτυο συνεργατών της.

Με ένα απόλυτα ισορροπημένο και κερδοφόρο χαρτοφυλάκιο, με τον κλάδο αυτοκινήτου να αποτελεί μόλις το 24,7% του συνόλου του χαρτοφυλακίου της και μόλις το 41,3% του χαρτοφυλακίου των γενικών ασφαλίσεων, όταν στο σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς αποτελεί το 53%. Επίσης χωρίς ιδιαίτερη έμφαση στα unit linked προϊόντα εφάπαξ καταβολής στον κλάδο ζωής. Η Generali συμπληρώνει φέτος 130 χρόνια παρουσίας στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Αναμφίβολα αποτελεί όλα αυτά τα χρόνια ένα κόσμημα του θεσμού στη χώρα μας και επιβεβαιώνει πλήρως τον Γερμανό φιλόσοφο Άρθουρ Σοπενχάουερ, (1788-1860) που υποστηρίζει πως “ό,τι είναι εξαιρετικό ωριμάζει αργά”.

 

Η Generali στην Ελλάδα - Οικονομικά Στοιχεία

Η Generali στην Ελλάδα - Οικονομικά στοιχεία