ΕΘΝΙΚΗ Ασφαλιστική: Προσφέρει αξία στον μέτοχο και τον ασφαλισμένο

Ασφαλιστικό ΝΑΙ, Τεύχος 159, Μάρτιος - Απρίλιος 2016

Την πιο σύνθετη αποστολή αναλαμβάνει το νέο ηγετικό δίδυμο της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ο κ. Χριστόφορος Σαρδελής ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Ασφαλιστικής και ο κ. Σταύρος Κωνσταντάς, εκτελών χρέη διευθύνοντος συμβούλου, έπιασαν το τιμόνι της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της ελληνικής αγοράς σε μία περίοδο ταραγμένη για τη χώρα αλλά και τον ασφαλιστικό κλάδο. Καλούνται μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες να «φέρουν» την εταιρεία στην καλύτερη δυνατή θέση, ανεξάρτητα από τις τελικές αποφάσεις του μετόχου για το μέλλον της.

Όμως και οι δυο είναι πολύ καλοί γνώστες της κατάστασης, καθώς αποτελούν ίσως το μοναδικό ιστορικό παράδειγμα συνέχειας της διοίκησης στην Εθνική Ασφαλιστική, αφού συνδέθηκαν με την εταιρεία από το 2010 και 2011 αντιστοίχως, ο κ. Σαρδελής ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και ο κ. Κωνσταντάς ως γενικός οικονομικός διευθυντής.

Ο κ. Σαρδελής εντάχθηκε στην Εθνική Ασφαλιστική ως ανεξάρτητο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου το 2010 και ασχολήθηκε κυρίως με θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και διαχείρισης κινδύνων. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, όπου και δίδασκε για μία δεκαετία. Στη συνέχεια μεταπήδησε στην Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας (Riksbanken), αρχικά ως επικεφαλής του τμήματος μελετών και μετέπειτα ως ειδικός σύμβουλος νομισματικής πολιτικής. Μεταξύ 1992 και 1994 υπηρέτησε ως σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα νομισματικής ενοποίησης. Τα τελευταία χρόνια κατείχε επιτελικές θέσεις σε διάφορες επενδυτικές τράπεζες (Handelsbanken, Bank of America και Banca IMI). Μεταξύ 1999 και 2004 ήταν γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

O κ. Σταύρος Κωνσταντάς είναι αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και εκτελεί χρέη διευθύνοντος συμβούλου. Εντάχθηκε στην εταιρεία το 2011, αναλαμβάνοντας καθήκοντα γενικού διευθυντή (CFO) του Ομίλου Εθνικής Ασφαλιστικής. Το 1991,προσλαμβάνεται στο Τμήμα Αναλογισμού στην ING Ζωής Ελλάδος. Έως το 1998, αναλαμβάνει διάφορες θέσεις ευθύνης στην Αναλογιστική Υπηρεσία και το 1999 ορίζεται υπεύθυνος αναλογιστής της εταιρείας. Το 1999 αναλαμβάνει Operations Manager και από το 2002 έως το 2008 διατελεί γενικός διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών. Το 2009 ορίζεται γενικός διευθυντής για την προώθηση του Bancassurance με την Τράπεζα Πειραιώς. Επίσης, διετέλεσε αναπλ. διευθύνων σύμβουλος στο Δ.Σ. της ING Ζωής και Ζημιών, διευθύνων σύμβουλος της ING Bancassurance καθώς και μέλος του Δ.Σ. της ING Μεσιτικής και ING Piraeus JV. To 2010 εντάσσεται στην International Life ως γενικός διευθυντής (OPS, Finance, Risk).

Είναι κάτοχος πτυχιακού και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών της Σχολής Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχει ολοκληρώσει Αναλογιστικές Σπουδές και είναι κάτοχος άδειας αναλογιστή από το 1994.

Η Εθνική Ασφαλιστική συμπλήρωσε στη χρήση 2015 τέσσερα χρόνια πολύ υψηλής κερδοφορίας. Μετά τις μεγάλες ζημιές λόγω PSI ύψους 520 εκατ. ευρώ το 2011, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας στη χρήση 2012 είχε κέρδη ύψους 70 εκατ. ευρώ, το 2013 τα κέρδη ανήλθαν στα 117 εκατ. ευρώ, ενώ το 2014 ήταν στα 76,1 εκατ. ευρώ και το 2015 έφθασαν τα 99,3 εκατ. ευρώ. Σε τέσσερα χρόνια η εταιρεία πέτυχε συνολικά κέρδη ύψους 362,3 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας μεγάλο μέρος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 500 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε το Σεπτέμβριο του 2012 για να «σβήσει» τις ζημιές του PSI.

Η Εθνική Ασφαλιστική με τα αποτελέσματά της αποδεικνύει τις ανεξάντλητες δυνατότητες που έχει να πρωταγωνιστεί με υγιή τρόπο στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, αξιοποιώντας την ιστορία της, το ανθρώπινο δυναμικό και τη στήριξη του βασικού μετόχου, αλλά και τις όποιες κατά καιρούς επιτυχημένες (γιατί υπήρξαν και αποτυχημένες) επιλογές των διοικήσεων. Αυτές ακριβώς οι δυνατότητες είναι που προβληματίζουν την τωρινή διοίκηση του βασικού μετόχου, που βλέπει ότι μπορεί να έχει ακόμη περισσότερα κέρδη από την Εθνική Ασφαλιστική τα επόμενα χρόνια.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής κ. Χριστόφορος Σαρδελής και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Σταύρος Κωνσταντάς γνωρίζουν με βάση τον προγραμματισμό ότι και το 2016 θα είναι εκτός απροόπτου μία πολύ καλή χρόνια για την Εθνική Ασφαλιστική. Είναι όμως μία χρονιά που, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις προς τους δανειστές, θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για πώληση θυγατρικών εταιρειών που δεν ασκούν τραπεζικές δραστηριότητες. Πάντως το τελευταίο διάστημα η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αποφεύγει συγκεκριμένες αναφορές στο θέμα αυτό, γεγονός που σημαίνει ότι τίποτα δεν έχει ακόμη κριθεί. Δεν νομίζουμε πάντως και επιχειρηματικά ότι είναι καιρός τώρα για πωλήσεις εταιρειών, με δομένο ότι αργότερα τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη καλύτερα.

Το 2015, η Εθνική Ασφαλιστική διατήρησε την ηγετική της θέση στην ελληνική ασφαλιστική αγορά με μερίδιο 16,6% επί των ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων, συμπεριλαμβανομένων και των επενδυτικών προϊόντων, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες. Ως ηγέτιδα δύναμη της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, εξακολουθεί να εξελίσσεται διαρκώς και ο εκσυγχρονισμός της αποδίδει καρπούς, όπως προκύπτει και από τα αποτελέσματά της. Με σημείο αναφοράς το δίκτυο πωλήσεών της το agency αλλά και τους συνεργάτες πράκτορες, η εταιρεία ενίσχυσε επιπλέον την πελατειακή της βάση και προσέφερε νέα προϊόντα και υπηρεσίες στους καταναλωτές που κρύβουν αξία, βελτιώθηκε λειτουργικά, με σταθερή κερδοφορία.

Τα εγγεγραμμένα μικτά ασφάλιστρα (συμπεριλαμβανομένων των επενδυτικών προϊόντων) για τη μητρική εταιρεία ανήλθαν σε 609,6 εκατ. € έναντι 748,9 εκατ. € το 2014, με τη μείωση να οφείλεται κυρίως στο επενδυτικό προϊόν «Εθνική Εφάπαξ».Με άξονα την καινοτομία και αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, η Εθνική Ασφαλιστική επανασχεδίασε εγκαίρως τη στρατηγική της, προκειμένου να συνεχίσει να αποτελεί την πρώτη επιλογή των ασφαλισμένων και τον οδηγό των εξελίξεων στον εγχώριο ασφαλιστικό κλάδο.