Eurolife ERB: Έχει ευρωπαϊκή στόχευση

Ασφαλιστικό ΝΑΙ, Τεύχος 159, Μάρτιος - Απρίλιος 2016

Ανακουφισμένος και απελευθερωμένος από τις αβεβαιότητες σε ό,τι αφορά στο μετοχικό σχήμα της εταιρείας που διευθύνει ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, μπορεί να δηλώνει πλέον αβίαστα ότι πρωταρχικός στόχος τους από εδώ και στο εξής είναι η περαιτέρω ανάπτυξη, είτε οργανική είτε μέσω εξαγορών του Ομίλου Eurolife, όχι μόνο στην Ελλάδα, όχι στη Βαλκάνια αλλά παντού, υπονοώντας πανευρωπαϊκή παρουσία.

O διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Eurolife ERB δεν κρύβει τις επιδιώξεις του. Αντιθέτως σε όλους τους τόνους επισημαίνει ότι η Eurolife θα μεγαλώσει μέσα από εξαγορές όχι μόνο στην Ελλάδα -όπως νομίζουν μερικοί- αλλά και το εξωτερικό. Η εντολή του μετόχου προς τη διοίκηση της Eurolife είναι «κάντε κινήσεις που προσθέτουν αξία στον όμιλο και τους μετόχους», χωρίς να προσδιορίζεται η γεωγραφική περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο κ. Σαρρηγεωργίου εξετάζει ήδη πολλές περιπτώσεις και σενάρια περαιτέρω ανάπτυξης της εταιρείας και δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα και εφόσον ομαλοποιηθεί ελαφρώς και η κατάσταση στο εσωτερικό (αξιολόγηση, κ.λπ.) να ξεδιπλώσει τη στρατηγική του.

Όπως χαρακτηριστικά είπε μιλώντας σε συνεργάτες της Eurolife «είμαστε ελεύθεροι να εξαγοράσουμε και κάποιο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό και όταν λέμε εξωτερικό δεν εννοούμε μόνο Βαλκάνια. Είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε πράγματα και το βάρος είναι μεγάλο γιατί έχουμε την ελευθερία να κάνουμε τις σωστές επιλογές».

Η πρώτη και έντονα συμβολική κίνηση ήταν η επιλογή της νέας έδρας της εταιρείας στο κτιριακό συγκρότημα της Ελευθερίου Βενιζέλου και Κοραή που περιλαμβάνει και την ιστορική οικία Ράλλη που έχει κηρυχθεί διατηρητέα.

Η Eurolife είναι με μέτοχο τη Fairfax στο κέντρο όχι μόνο της πρωτεύουσας αλλά της ασφαλιστικής αγοράς.

Έχει έδρα με ισχυρές βάσεις που ξεκινούν από ένα ένδοξο ιστορικό παρελθόν με ισχυρά θεμέλια που στηρίζουν το παρόν και προδιαγράφουν ένα φωτεινό μέλλον.

Η υγεία των δυο επιχειρήσεων του Ομίλου (Eurolife A.Ε.Α.Ζ. και Α.Ε.Γ.Α.) είναι η «προίκα» για την περαιτέρω επέκτασή του, μαζί με τη στήριξη του βασικού μετόχου. Συγκεκριμένα οι εταιρείες Eurolife ERB Α.Ε.Α.Ζ. και Eurolife ERB Α.Ε.Γ.Α. έχουν εκπληρώσει τις προβλεπόμενες από το νόμο υποχρεώσεις για την ασφαλιστική τοποθέτηση και το περιθώριο φερεγγυότητας με ημερομηνία αναφοράς 31.12.2015, με αποτέλεσμα τα ίδια κεφάλαια στο πλαίσιο του εποπτικού πλαισίου SOLVENCY I με ημερομηνία 31.12.2015, να υπερκαλύπτουν το απαιτούμενο περιθώριο φερεγγυότητας σε ποσοστό 573% για τις ασφαλίσεις ζωής και 424% για τις γενικές ασφαλίσεις.

Επιπρόσθετα, οι ασφαλιστικές εταιρείες του ομίλου καλύπτουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και σύμφωνα με το εποπτικό πλαίσιο Solvency II, που τέθηκε σε ισχύ σε ποσοστό 178% για τις ασφαλίσεις ζωής και 152% για τις γενικές ασφαλίσεις.

Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου Eurolife ERB, το σύνολο της παραγωγής ασφαλίστρων συνολικά άγγιξε τα 308 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση σε ποσοστό 22,6% σε σχέση με το 2014, μια μείωση που αντανακλά κυρίως την αρνητική επίδραση των οικονομικών συνθηκών που επικράτησαν στην ελληνική αγορά το 2015, καθώς και των capital controls.

Σε επίπεδο ομίλου, η Eurolife ERB κατέγραψε το 2015 κέρδη προ φόρων 68 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 5% σε σχέση με το 2014 και κέρδη μετά φόρων 48 εκατ. ευρώ, μειούμενα κατά 16,9% σε σχέση με το 2014.

Η μείωση στο αποτέλεσμα του ομίλου οφείλεται κυρίως σε εφάπαξ φορολογική ρύθμιση που έλαβε χώρα στην χρήση 2014 (ύψους 4,9 εκατ. €).

Ειδικότερα, στην ελληνική αγορά, ο ομιλος Eurolife ERB [Eurolife ERB Α.Ε.Α.Ζ. και Eurolife ERB Α.Ε.Γ.Α] είχε το 2015 μερίδιο αγοράς 13,2% στις ασφαλίσεις ζωής και 3,2% στις γενικές ασφαλίσεις, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει το 8,1% του συνόλου της αγοράς, καταλαμβάνοντας την 4η θέση, σε μια αγορά η οποία κινήθηκε και το 2015 πτωτικά με ποσοστό 5,8% λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του ομίλου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eurolife ERB Insurance Group Α.Ε. Συμμετοχών, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, χαρακτήρισε το 2015 χρονιά σημαντικών εξελίξεων για τον Όμιλο της Eurolife ERB. “Το Δεκέμβριο του 2015 η Fairfax Financial Holdings ήρθε σε συμφωνία για την απόκτηση του 80% των μετοχών του ομίλου από την Eurobank Ergasias Α.Ε., η οποία θα διατηρήσει το υπόλοιπο 20% και θα συνεχίσει την αποκλειστική συνεργασία στο bancassurance για τα επόμενα χρόνια.

Ταυτόχρονα, το 2015 επιτύχαμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την κεφαλαιακή μας επάρκεια, ενώ μέσα στη χρονιά που πέρασε ολοκληρώθηκε η μετακίνηση των εταιρειών του ομίλου σε νέα ιδιόκτητα κτήρια στο κέντρο της Αθήνας.

Αποτελώντας πλέον μέλος ενός ισχυρού διεθνούς ομίλου με ουσιαστικό αποτύπωμα στην ασφαλιστική αγορά και διατηρώντας την ευελιξία και προσήλωσή μας στον Έλληνα ασφαλιζόμενο, παραμένουμε εστιασμένοι στη δέσμευσή μας για άριστη ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών μας, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για τους πελάτες μας, αλλά και για το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας μας”, καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Σαρρηγεωργίου.