Ασφαλιστικό Μουσείο στη Σύρο

Ασφαλιστικό ΝΑΙ, Τεύχος 158, Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2016

Επιστροφή στην ιστορική Σύρο για την INTERAMERICAN, η οποία εγκαινίασε στην πρωτεύουσα του νησιού, την Ερμούπολη, το νέο γραφείο της εταιρείας. Μετά τον Πειραιά, η Interamerican «πιάνει λιμάνι» και στο μητροπολιτικό νησί των Κυκλάδων, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Γιώργο Κώτσαλο ο οποίος, μάλιστα, διαβεβαίωσε πως η INTERAMERICAN θα υποστηρίξει κάθε πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός ασφαλιστικού μουσείου στην Ερμούπολη, μία πρόταση που κατατέθηκε από τον εκδότη του «ασφαλιστικό ΝΑΙ» κ. Ευάγγελο Σπύρου.

Στη Σύρο εντοπίζεται, από το 1822 και μετά, η πρώτη ασφαλιστική δραστηριότητα με την ίδρυση των πρώτων ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών όπως το «Ελληνικό Ασφαλιστικό Κατάστημα», μετά η «Ελλάς», τρίτη ο «Φοίνιξ», τέταρτη η «Εταιρεία των Φίλων Ασφαλιστών» και πέμπτη η «Φιλεμπορική Ασφάλιση».

Μεταξύ 1825 – 1850 στην Ερμούπολη Σύρου συνεστήθησαν 33 ασφαλιστικές εταιρείες (Δείτε βιβλίο «ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ από το 19ο στον 21ο αιώνα» και βιβλίο εκδόσεων Ε. Σπύρου «Έμποροι, Ασφαλιστές και Ιστορία Ελληνικού Έθνους»)!

Σε τηλεφωνικό κατάλογο του 1897 στην Αθήνα υπάρχει ένα όνομα ασφαλιστή Α. Δ. Μακρόπουλου, παραγγελιοδόχου υποκαταστήματος του εν Σύρω γραφείου, γενικού πράκτορος της εν Ζυρίχη ασφαλιστικής εταιρείας «La Federale», οδός Ερμού (το πρωτότυπο υπάρχει στη συλλογή Ε. Σπύρου που θα εμφανισθεί σύντομα στο υπό έκδοση συλλεκτικό λεύκωμα με 200 πρωτότυπα συμβόλαια εποχής 1860 – 1960).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Σχεδόν 50 χρόνια… Όχι άλλο κούρεμα »