Ποιος ήταν ο Επειός, ο γιος του Πανοπέα από τη Φωκίδα, και τι διδάσκει στην καθημερινότητά μας;

Διαβάστε το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στο Ασφαλιστικό ΝΑΙ, τεύχος 178, Μάιος - Ιούνιος 2019

nai t 178 10 11

 

Το θέμα σε κείμενο 

 

Γράφει ο Ευάγγελος Γ. Σπύρου, εκδότης του «Ασφαλιστικού ΝΑΙ»

 

Ο Επειός ήταν γιος του Πανοπέα από τη Φωκίδα. Έλαβε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο με τριάντα πλοία από τις Κυκλάδες. Αυτός, με τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς, κατασκεύασε τον Δούρειο Ίππο, με τον οποίο κυριεύτηκε η Τροία.

Ο Όμηρος γράφει για τον Επειό στην «Ιλιάδα», Ραψωδία Ψ 665-699, και στην «Οδύσσεια», στη Ραψωδία Θ 492-520, όπου στο νησί των Φαιάκων ο Οδυσσέας παρακαλεί τον ξακουστό τραγουδιστή Δημόδοκο να του τραγουδήσει για το ξύλινο (Δούρειο) άλογο (Ίππο) που έκαμαν ο Επειός και η Παλλάδα Αθηνά. Για το έργο του Επειού, τον Δούρειο Ίππο, κάνει πάλι αναφορά ο Όμηρος στη Ραψωδία λ της «Οδύσσειας», όταν ο Οδυσσέας κατεβαίνει στον Άδη και συνομιλεί με πολλούς και μεταξύ των άλλων περιγράφει (1523) πώς μπήκαν στο ξύλινο άλογο, του Επειού έργο, και πώς αυτός όριζε τα πάντα, πότε η κρύπτη να ανοίγει και πότε να κλείσει και ποιων τα πόδια έτρεμαν και ποιων όχι και ποιων έτρεχαν δάκρυα στα μάτια και ποιοι παρακαλούσαν να βγουν με τα σπαθιά τούς Τρώες να βλάψουν...

Άγνωστο είναι πόσοι Έλληνες γνωρίζουν τον Επειό και κυρίως πόσα Ελληνόπουλα της πατρίδας του Φωκίδας.

Το ίδιο ισχύει για το πόσοι ασφαλιστές γνωρίζουν τον Επειό. Όμως τα μηνύματα του Δούρειου Ίππου που έφτιαξε με βοήθεια της θεάς Αθηνάς είναι σημαντικά στην καθημερινότητα όλων και κυρίως τρία βασικά.

Πρώτον, οι Έλληνες πολεμούσαν δέκα χρόνια και δεν νίκησαν με τακτικό στρατό και τους πιο ξακουστούς στρατιώτες και στρατηγούς (Οδυσσέας, Αγαμέμνων, Αχιλλέας, Μενέλαος, Αίαντας, Διομήδης, Νέστωρ, Αγαπήνωρ, Μελέαγρος, Ιδομενέας, Τληπόλεμος, Νηρέας, Πρωτεσίλαος, Φιλοκτήτης, Μαχάονας και πολλοί ακόμα).

Δεύτερον, καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο Δούρειος Ίππος.

Τρίτον, η θεά Αθηνά δίνει στον Επειό έμπνευση και βοήθεια.

Αυτά τα τρία μηνύματα ήθελα να μοιραστώ με όσους διάβασαν αυτό το άρθρο, έχουν εφαρμογή σε άτομα, ομάδες, οικογένειες, εργάτες, διευθυντές, διευθύνοντες συμβούλους, managers και στην ασφαλιστική μας αγορά κυρίως, που τόσα εκατομμύρια ευρώ επενδύει σε εκπαίδευση, οργάνωση, ανθρώπινο δυναμικό, προϊόντα, επικοινωνία, κτίρια, εγκαταστάσεις, μηχανοργάνωση, πληροφορική κ.λπ.

Αγαπητοί φίλοι, μπορεί να έχουμε τα καλύτερα όπλα και εφόδια και στρατό, απλά πάντα χρειάζεται και ένας Δούρειος Ίππος, δηλαδή ένα ακόμα τέχνασμα μαζί με όλα τα άλλα για να πέσει η «Τροία»!

Ο Δούρειος Ίππος ίσως να είναι η παρουσία, η εμφάνιση, η επικοινωνία, ο σεβασμός του άλλου, η «γλώσσα του σώματος», μια συμμαχία μέσα στον ανταγωνιστή, ένα «απρόσμενο», «κάτι». Ο «Δούρειος Ίππος» έχει πολλές μορφές πάνω στα συν του στρατού. Σίγουρο είναι ότι με τον Δούρειο Ίππο μπήκαν στην Τροία οι Έλληνες, ένα βράδυ, ενώ δέκα χρόνια πολεμούσαν και αποτέλεσμα δεν είχαν.

Τέλος, εντύπωση μας κάνει ότι ο Δούρειος Ίππος ήταν βοήθεια-έμπνευση από τη θεά Αθηνά. Οι συνάνθρωποί μας σήμερα έχουν λίγες γνώσεις και σχέσεις με τον Θεό, οπώς είχαν οι αρχαίοι Έλληνες, κάτι που φαίνεται στα βιβλία των φιλοσόφων και στους ναους τους. Άλλωστε τα καλύτερα παγκόσμια κτίσματα είναι οι ναοί των αρχαίων Ελλήνων με πρώτιστο τον Παρθενώνα στην Ακρόπολη. Στην Ελλάδα είχαμε πρόσφατα και φαινόμενα αθεΐας μέσα στη Βουλή και ισοπέδωση δικαιωμάτων και περίεργες συμπεριφορές που «καταπατούσαν δικαιώματα τρίτων και κυρίως αυτών που δεν δηλώνουν άθεοι. Ο καθένας έχει τα δικαιώματά του και τις ελεύθερες επιλογές του, τις οποίες όμως δεν επιτρέπεται να τις επιβάλλουν στους άλλους και κυρίως στα σχολεία. Στην περίπτωση της «Οδύσσειας», «Ιλιάδος» και του Ομήρου που ήταν εναντίον του πολέμου, πολλές φορές βλέπουμε τις παρεμβάσεις και άλλων δυνάμεων, του Θεού, της θεάς Τύχης κλπ. Ο λαός μας έχει πει πολλά γύρω από το θέμα και κάπου 90% πιστεύει στο «ο Θεός βοηθός» στο «συν Αθηνά και χείρα κίνει», «βοήθα Παναγιά μου» και στο «Άγιε Νικόλα βόηθα, κούνα και εσύ τα χέρια σου». Είναι γνωστό ότι οι παλιοί γιατροί υπέγραφαν τις συνταγές πριν την υπογραφή τους με δύο σταυρούς (┼┼), που σημαίνει συν Θεω, με τη βοήοεια του Σταυρού!

Η κάθε Τροία για να κατακτηθεί δεν είναι εύκολο, γι’ αυτό και επισημαίνουμε τα τρία μηνύματα!

Εύχομαι σε όλους νίκες και επιτυχίες κυρίως στη ζωή, που σίγουρα χρειάζονται και τα τρία μηνύματα (άποψή μας) να τα λάβουμε υπ’ όψιν μας.

Ο Θεός μαζί μας!

 

Ευάγγελος Γ. Σπύρου - Εκδότης