«Τοὺς παῖδας διδάσκεσθαι πρῶτον νεῖν τε καὶ γράμματα»

Διαβάστε το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στο Ασφαλιστικό ΝΑΙ, τεύχος 172, Μάιος - Ιούνιος 2018

 

 «Τοὺς παῖδας διδάσκεσθαι πρῶτον νεῖν τε καὶ γράμματα»

«Τοὺς παῖδας διδάσκεσθαι πρῶτον νεῖν τε καὶ γράμματα»

 

 

Το θέμα σε κείμενο 

 

Γράφει ο Ευάγγελος Γ. Σπύρου, εκδότης του «Ασφαλιστικού ΝΑΙ»

 


(τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται πρωτίστως να πλέουν, να κολυμβούν και να γράφουν)
(Σόλων)


Καλοκαίρι 2018 και η λέξη θάλασσα με τα παράγωγά της θα κυριαρχεί στον ελληνικό κόσμο. Στη θάλασσα, και το Ασφαλιστικό ΝΑΙ, παροτρύνει τους Έλληνες να στραφούν και αυτό το καλοκαίρι με τις σελίδες του άρθρου «τα ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ» που αναφέρονται στον Πειραιά. Είναι θαλασσινός λαός οι Έλληνες, έγραψε ο Σοφοκλής. «Έλληνες, ενάλιος λεώς». Πάραλος και Σαλαμινία ήταν οι ιερές τριήρεις των Αθηναίων. Υγρά κέλευθα ήταν οι δρόμοι της θαλάσσης που οδηγούσαν σε όλο τον κόσμο. Από το ρήμα ελεύθω = έρχομαι, η Ελευθερία όπου «το ελεύθειν όπου ερά τις» και που οδηγεί στη γένεση της δημοκρατίας. Από τη θάλασσα οι μεταφορές και συνάθροιση πλούτου. Αλιαία ή Ηλιαία (λέξη της θάλασσας, αλίζω = συναθροίζω, αλείον ύδωρ = αθροιστό και συλλεκτό νερό) ήταν το μέγιστο δικαστήριο, η μέγιστη συνάθροιση πλήθους. Άνδρες αλφηστές χαρακτηρίσθηκαν από τον Όμηρο οι ναυτιλλομένοι και εμπορευόμενοι άνδρες που συγκέντρωναν πλούτο από τη θάλασσα. Αλφή ήταν το κέρδος, τα κεκτημένα που οδήγησαν στα τιμαλφή ως ένδειξη εξαιρετικής περιουσίας. Είναι άγνωστο σήμερα πόσοι αρμόδιοι γνωρίζουν τον πλούτο των θαλασσών μας!

Όλοι οι μεγάλοι φιλόσοφοι, συγγραφείς και ποιητές μας αναφέρθηκαν στη θάλασσα.

Πέλαγος είναι η ανοικτή θάλασσα. Είναι η θάλασσα που δεν είναι κοντά στη στεριά, ακτή, και μέσω του πελάγους οι Έλληνες πλησίασαν τους άλλους λαούς πλέοντες με πληρώματα στα πλοία τους, πλάνητες εδώ και εκεί.

Πολέω σημαίνει τριγυρίζω, όπως οι πόλοι της γης. Από εκεί και η λέξη πωλέω στον Όμηρο («Ιλιάς»), όπου ο Αχιλλεύς δεν εσύχναζε, δεν τριγύριζε στην αγορά, στην ομήγυρη των Αχαιών: «Ούτε ποτέ εις την αγοράν πωλέσκετο» (Α490). Και στην «Οδύσσεια» (όπως γράφει στο βιβλίο «Ο ΕΝ ΤΗ ΛΕΞΕΙ ΛΟΓΟΣ» η Άννα Τζιροπούλου Ευσταθίου, εκδόσεις ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, απ’ όπου αντλήσαμε στοιχεία του άρθρου μας) ο θαλάσσιος Θεός Πρωτεύς τριγυρίζει στη θάλασσα (πωλείται τις γέρων άλιος, αθάνατος, Πρωτεύς) («Οδυσ.» Δ 384). Από αυτή την έννοια βγαίνει και το ρήμα ΠΩΛΩ ανταλλάσσω, πουλάω εμπορεύματα, τριγυρίζω στους θαλάσσιους δρόμους, τα «υγρά κέλευθα» και το «πωλείται». Από τις «πωλήσεις» οι Έλληνες έγιναν πολύ πλούσιοι. Από εκεί και οι πωλητές και η φράση του Σοφοκλή «πολλά τα δεινά κουδέν ανθρώπου δεινότερον πέλει… και πολιού πέραν πόντου… χωρεί («Αντιγόνη» Σοφοκλέους 332). Δεν υπάρχει δεινότερον του ανθρώπου που προχωρεί και πέραν του πόλιου πόντου, όπου πόντος η αχανής θάλασσα!

Οι Έλληνες πωλητές ασφαλειών είναι μακράν από το να πωλέουν, να τριγυρίζουν εκεί όπου συσσωρεύεται ο πλούτος του εφοπλισμού και των σχετικών με πλοία πράξεων. Ελάχιστοι «γεύτηκαν» αυτή την εμπειρία. Περιμένουμε οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες να στρέψουν το ανθρώπινο δυναμικό τους προς τα οφέλη της θάλασσας (μεταφορές, ασφαλίσεις πλοίων, τουρισμός, ομαδικές ασφαλίσεις πληρωμάτων πλοίων, συναφή επαγγέλματα κ.λπ). Ας φύγουν επιτέλους από τα «ματωμένα» λασπόνερα του κλάδου αυτοκινήτου και ας ανοιχτούν στις καθαρές μπλε θάλασσες, στα πέλαγα και τον πλούσιο πόντο που ανακαλύπτει ο ναύτης Νους της ναυσιπλοΐας (νέω = πλέω).

Πειραιεύς ή Πορθμεύς ήταν για τους Έλληνες αυτός που αναλάμβανε τη διαπεραίωση ανθρώπων και πραγμάτων και πρωτοακούστηκε η λέξη στην περιοχή του Πειραιώς όταν ήταν νησί και κάποιος Πειραιεύς (περαματάρης) έκανε τα δρομολόγια… «Ην πρότερον ο Πειραιεύς νήσος όθεν και τούνομα είληφεν (επήρε) από του διαπεράν» (λεξικό Σουΐδα). Πόρος ήταν ονομασία της θάλασσας και την έλεγαν η «αλς η ευρύπορος» και οι θαλασσινοί δρόμοι «πόροι αλός». Από τον πόρο και ο έμπορος που μπαίνει στο πλοίο για να περάσει πόρους και περάσματα όπως ο Πειραιεύς, που είναι το πραγματικό λιμάνι – πέρασμα και που έδωσε το όνομά του σε όλα τα λιμάνια του κόσμου. Πέρατος ήταν ένας γιος του Ποσειδώνα και από το Πόρος και Πέρας και Πειραιεύς ονομάσθηκαν σε όλες τις γλώσσες τα λιμάνια: Portus, Port, Porto, Puerto, Ford = πόρος, Fiord = φιορδ (νορβηγικά) κ.λπ… Το σεβασμό στη θάλασσα δίδαξε πρώτος ο Πειραιάς με την επιγραφή ΑΛΟΝ ΣΕΒΟΥ, και το πρώτο σωσίβιο της ιστορίας το έδωσε η Νηρηίς Λευκοθέα στον Οδυσσέα… Σεβόμενοι τη θάλασσα, οι Έλληνες οφείλουν να διδάξουν τα παιδιά τους να πλέουν και να γράφουν! Είναι η λύση να βγουν από την κρίση.

Εκατομμύρια τουρίστες θα επισκεφθούν τις θάλασσές μας και εκατομμύρια εμπορικές πράξεις και στο 2018 θα συνδέονται με τη θάλασσα και της θαλάσσης το μέγα κράτος (Θουκυδίδης) όπου μόνον το ξύλινο τείχος είναι απόρθητον και όπου τίποτε δεν θα φοβηθούμε όσο επικρατούμε στη θάλασσα με τον πρώτο παγκοσμίως εμπορικό στόλο.

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά και το σχετικό υπουργείο Ναυτιλίας είναι ευκαιρία να συναντηθούν στην πράξη με ενέργειες συμφέρουσες στην Ελλάδα. Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Π. Κουρουμπλής ξεκίνησε ήδη σχετικές διεργασίες με άνοιγμα στην ασφαλιστική αγορά, σε συνεργασία με καθηγητή Πανεπιστημίου που είναι φίλος και γνώστης της ασφαλιστικής αγοράς. Άμεσα και σύντομα είναι εφικτό να προστεθούν ασφάλιστρα τόσα όσα ήταν η ετήσια παραγωγή μας πέρυσι. Ας αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του πρώτου λιμανιού μας!

 

Ε. Σπύρου