Οι έννοιες των λέξεων, η γνώση των ηλικιών, ο χρόνος και οι ασφαλίσεις ζωής!

Διαβάστε το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στο Ασφαλιστικό ΝΑΙ, τεύχος 170, Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2018

 

 Οι έννοιες των λέξεων, η γνώση των ηλικιών, ο χρόνος και οι ασφαλίσεις ζωής!

Οι έννοιες των λέξεων, η γνώση των ηλικιών, ο χρόνος και οι ασφαλίσεις ζωής!

 

Το θέμα σε κείμενο 

 

Γράφει ο Ευάγγελος Γ. Σπύρου, εκδότης του «Ασφαλιστικού ΝΑΙ»

 

Σε κάθε λέξη στην Ελληνική γλώσσα είναι κλεισμένες μέσα γνώσεις, αναμνήσεις παλιές, εμπειρίες, σοφία και όλα αυτά, δεν μπήκαν στην τύχη από τους αρχαίους προγόνους μας που μιμήθηκαν φυσικούς ήχους και θορύβους της φύσεως των ζώων και των ανθρώπων και με το όνομα που έδωσαν, δήλωσαν τα πράγματα για να συνεννοούνται μεταξύ τους.

«Το όνομα δήλωμα του πράγματος» είπε ο Πλάτων και το «μιμείσθαι σύμφυτον τοις ανθρώποις εκ παίδων εστί» δήλωσε ο Αριστοτέλης.

Ο Ευριπίδης γράφει ότι ο Θεός τον βίον του ανθρώπου τον έφτιαξε έτσι ώστε να έχει μέσα του κέντρα λόγου με σύνεση και έπειτα του έδωσε αγγελιοφόρο γλώσσα να μιλά γλώσσες και να λέει στους άλλους τι σκέφτεσαι.

Με το όνομα κάθε λέξεως δηλώνεται πρόσωπο, ζώο, πράγμα και η ιδιότητα αυτών, αυτό με το οποίο καλείται κάποιος ή κάτι και για αυτό ο Όμηρος στην Οδύσσεια γράφει ότι ο Αλκίνοος βασιλιάς των Φαιάκων ρώτησε τον ξένο Οδυσσέα να πει το όνομα του με αυτά τα λόγια: « Το όνομα σου λέγε μας! Πατέρας και μητέρα και οι άλλοι πως σε φώναζαν οι γείτονες στη γη σου; Κανένας χωρίς όνομα δεν είναι από τους ανθρώπους, ασήμαντος ή άρχοντας, αφού στον κόσμο έρθει, σαν τον γεννήσουν οι γονείς ,του δίνουν τ΄ όνομα του…(Ομήρου Οδύσσεια θ 550-553).

Στην αρχή του χρόνου 2018 ας θυμηθούμε λίγο πως ονόμασαν οι Αρχαίοι Έλληνες κάποιες λέξεις σχετικές με τον χρόνο, την ηλικία και τη ζωή μας, που ίσως μας βοηθήσουν καλύτερα στην καθημερινότητα σε σχέση και με τις ασφαλίσεις ζωής και υγείας και το επάγγελμα των ασφαλιστών που ενδιαφέρει όλες τις ηλικίες.

Στο βιβλίο Ο ΕΝ ΤΗ ΛΕΞΕΙ ΛΟΓΟΣ εκδόσεων Γεωργιάδη, υπάρχουν αναλυτικά πολλά χρήσιμα και αναλύσεις για το θέμα μας. Ηλικία σημαίνει χρόνος, εποχή, χρόνος ζωής σχετικός με την ελικοειδή κίνηση των ουράνιων σωμάτων που πρώτοι οι ‘ Έλληνες ανακάλυψαν και είπαν ότι η γη στρέφεται περί τον Ήλιον. Ο Αρίσταρχος ο Σάμιος μίλησε ότι είναι ακίνητος ο Ήλιος και ότι η γη περιφέρεται περί τον Ήλιον. Ηλικία είναι το πόσες φορές από γεννήσεως του, κάποιος έχει ελιχθεί περί τον Ήλιον.

Η ηλικία είναι ελιγμός, έλιξ, είλιξ, ήλιξ ηλικία. Η λέξη ώρα είναι η στιγμή σε ποιο χώρο, χώρα είναι η Γη την συγκεκριμένη στιγμή. Η κάθε χώρα έχει δικής της ώρα. Χρόνος κατά τον Πλάτωνα είναι η κίνηση του Ουρανού η εκ του χάους ροή, κίνηση.

Το έτος πορεύεται, προχωρεί από το ρήμα ειμί =πορεύομαι.

Ο αιών από τη μακρά περίοδο από το ἄημι= πνέω, αέναος, κίνησις. Η εποχή, από το όχημα του χρόνου πάνω στον οποίο ταξιδεύουμε.

Μέσα στον χρόνο ζει ο ανήρ και η γυνή. Ανήρ είναι αυτός που προς τα άνω αίρει, σηκώνει. Άρα αυτός έχει ευθύνες να σηκώσει την πατρίδα, την οικογένεια, την κοινωνία. Ως τέτοιος πρέπει να προστατεύει και να προστατευθεί επειδή η απώλεια του δημιουργεί κενά και προβλήματα σε βάρος αυτών που σηκώνει τα βάρη τους.

Η γυνή είναι αυτή που μοιάζει με τη γη, που την σπέρνεις και γεννά. Ο υιός είναι ο καρπός του υετού (βροχή,νερό) του πατρός που καρπίζει την γη και είναι βλαστός, βλασταράκι που χρειάζεται φροντίδα. Τα νήπια είναι αυτά που δεν αρθρώνουν λόγο καθαρά.( νή+έπος+ ειπείν). Δεν μπορούν να πουν τι θέλουν και χρειάζονται την επιμέλεια της ζωής τους από μεγάλους. Το παιδί, ο παίς είναι ο άνθρωπος σε ηλικία μικρή που κτυπά ( παίει)συχνά και θέλει προσοχή. Νέος είναι ο έτοιμος για ταξίδι, να υπρετήσει τα πλοία που ταξιδεύουν (μεταφορικώς στην ζωή). Θέλει εφόδια όμως.

Στο Γήρας είναι αυτός που βλέπει προς τα κάτω, εις γην οράν προς την γην ρέει λόγω φθοράς…

Οι γηράσκοντες θέλουν γέρας =βραβείον ζωής από τους νέους. Οι Έλληνες έχουν πολλές λέξεις σχετικές, γέρων, γραία, πρεσβύτες, απόμαχοι, υπέργηροι. Όλοι θέλουν βοήθεια και τιμή πριν την τελική κατάρρευση. Το γέρας, ήταν δώρο τιμής που ελάμβανον πριν μοιρασθούν τα λάφυρα πολέμων. Οι γέροντες σήμερα θέλουν μια αξιοπρεπή σύνταξη. Οι πριν του κάθε ανθρώπου είναι οι πρόγονοι και αυτούς που εγκαταλείπει τους έλεγαν απογόνους.

Ο Νίκος Καζαντζάκης γράφει σχετικά:«Το πρώτο σου χρέος είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει».

Κοντά στις παραπάνω λέξεις γεμάτες νοήματα υπάρχει μεγάλος αριθμός ακόμα λέξεων σημαίνουσες πολλά για τους πολιτισμένους ανθρώπους: Γάμος, σύζυγοι, νύφες,γαμβροί, μνηστεία, προίκα, συμβία, ομόκλινη, δέσποινα, πατήρ, μήτηρ, γονείς, πάππος, μάννα, μαμμά γιαγιά, αδελφοί, ομόσπλαχνοι, πρωτότοκοι, συγγενείς, εγγονοί, ανεψιοί, πενθεροί, σόι, φυλή, Έλληνες, έθνος, πόλεις κ.λ.π.

Οι λέξεις περιγράφουν την ζωή μας, δίνοντας της αξία και χρώμα. Στο πέρασμα του χρόνου τα νοήματα των λέξεων εμπεριέχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Οι ασφαλίσεις και ειδικότερα οι ασφαλίσεις ζωής και υγείας είναι για να βοηθήσουν τον άνθρωπο στις υποχρεώσεις και ευθύνες και να κάνουν τη ζωή του καλύτερη.

Μερικές φορές μεγαλώνουν και την ηλικία του όταν του δίνουν τα μέσα να επιβιώσει σε δύσκολες ώρες ατυχημάτων και ασθενειών, σώζοντας τον στην κυριολεξία.

Ευχόμενος καλό χρόνο, υπενθυμίζω ότι « το περί των ονομάτων ου σμικρόν τυγχάνει ον μάθημα…» κατά τον Πλάτωνα. Και μακάρι οι έννοιες να μην μετατραπούν σε αριθμούς του INTERNET, των μηχανών και των ρομποτικών εφευρέσεων… Ας τις προστατέψουμε κατανοώντας την σημασία τους στη ζωή μας.

 

Ιανουάριος 2018

Ευάγγελος Γ. Σπύρου