Με το αυτοκίνητο ταξιδέψτε και στις άλλες ασφαλίσεις...

Διαβάστε το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στο Ασφαλιστικό ΝΑΙ, τεύχος 146, Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2013

Με το αυτοκίνητο ταξιδέψτε και στις άλλες ασφαλίσεις...

Με το αυτοκίνητο ταξιδέψτε και στις άλλες ασφαλίσεις...

Με το αυτοκίνητο ταξιδέψτε και στις άλλες ασφαλίσεις...

Με το αυτοκίνητο ταξιδέψτε και στις άλλες ασφαλίσεις...

Με το αυτοκίνητο ταξιδέψτε και στις άλλες ασφαλίσεις...

 Με το αυτοκίνητο ταξιδέψτε και στις άλλες ασφαλίσεις...

 

 

Το θέμα σε κείμενο

 

Γράφει ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΠΥΡΟΥ

Τι εισόδημα κουβαλάει στο σπίτι του σήμερα ένας ασφαλιστής και πώς θα το μεγαλώσει; Απαντούν ασφαλιστές από όλες τις κατηγορίες διαμεσολαβούντων και στο ερώτημα αν φθάνει να ζήσουν από προμήθειες αυτοκινήτων!

Ο ασφαλιστής δεν μπορεί να ζήσει μόνο από τις προμήθειες από τον κλάδο αυτοκινήτου ήταν η κοινή συνισταμένη των απαντήσεων στο ερώτημα «Αν μπορεί να ζήσει ένας ασφαλιστής μόνο από τις προμήθειες αυτοκινήτων και τι πρέπει να κάνει για να μεγαλώσει το εισόδημα του» που έθεσε το Ασφαλιστικό ΝΑΙ σε ασφαλιστές όλων των κατηγοριών των διαμεσολαβούντων. Οι ασφαλιστές συμφωνούν ότι μόνο το αυτοκίνητο δεν μπορεί να «φέρει» εισόδημα στο σπίτι και συνιστούν στροφή σε άλλους κλάδους όπως η υγεία και οι συντάξεις που έχουν ζήτηση λόγω της οικονομικής κρίσης και της μείωσης των δαπανών για την δημόσια υγεία.

 

Xρήστος Χρυσολόγου, Επιθεώρηση Χρυσολόγου Εθνικής Ασφαλιστικής

Πρέπει να πουλάει προϊόντα όλων των κλάδων

Το ερώτημα πιθανόν να αφορά συνάδελφο μικρής επαγγελματικής ηλικίας ή και συνάδελφο με αρκετά χρόνια στο επάγγελμα (6-7 χρόνια) και περισσότερα. Tα πάγια έξοδα (εφορία, ΤΕΒΕ  έξοδα κίνησης, κ.λ.π.) είναι αρκετά. Οι προσωπικές ανάγκες του καθένα υπαρκτές .Ο νέος συνάδελφος είναι σχεδόν αδύνατον να ζήσει μόνο από προμήθειες αυτοκινήτου . Ο παλαιότερος πολύ δύσκολο. Για να ζήσει πρέπει να «πουλάει » προϊόντα όλων των κλάδων (ζωής, πυρός, αστικής ευθύνης και αυτοκίνητο). Βέβαια πρέπει να τονίσω ότι δουλειά του επαγγελματία ασφαλιστή είναι η κάλυψη αναγκών του πελάτη. Οι ανάγκες είναι σ΄ όλους τους κλάδους. Κάλυψη στην υγεία, και στην σύνταξη, κάλυψη στο σπίτι, κάλυψη στο κατάστημα, στο αυτοκίνητο. Αυτή είναι η δουλειά μας, αυτό είναι το επάγγελμα μας. Όλα τα παραπάνω πρέπει απαραίτητα να συνοδεύονται με υψηλό service. Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας. Ένας άλλος λόγος για αύξηση των εργασιών του ασφαλιστή και για μεγαλύτερο εισόδημα. Επαγγελματίας ασφαλιστής σημαίνει: Κάλυψη των αναγκών του πελάτη σε όλους τους κλάδους με υψηλό service. Δηλαδή ποσότητα και ποιότητα των εργασιών σε υψηλά στάνταρ.

 

Διονύσης Πατρίκιος, Διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών της Generali

Ασφάλιση δεν σημαίνει μόνο αυτοκίνητο

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι ο ασφαλιστής δεν μπορεί να επιβιώσει ασχολούμενος μόνο με τον κλάδο αυτοκινήτου, ειδικά τώρα που και τα ασφάλιστρα, συνεπώς και οι προμήθειες, μειώνονται. Πιστεύω λοιπόν ότι με αφορμή την κρίση θα πρέπει ο κάθε ασφαλιστής να δει το όλο θέμα πιο σφαιρικά. Για παράδειγμα παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια ότι πολλοί συνάδελφοι έχουν διάφορες συνεργασίες με μεσιτικές ή άλλες πρακτορειακές εταιρείες, κυρίως στον κλάδο αυτοκινήτου, από τις οποίες καρπώνονται ενδεχομένως και ικανοποιητικές προμήθειες. Ωστόσο η πολυδιάσπαση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα ο ασφαλιστής να χάνει χρόνο και πολλές φορές την ουσία της δουλειάς. Κατά τη γνώμη μου ο σύγχρονος ασφαλιστής θα πρέπει να έχει συγκεντρωμένη την παραγωγή σε μία πολύ καλά οργανωμένη εταιρεία, γεγονός που θα του αφήνει ελεύθερο αρκετό χρόνο, ώστε να ασχοληθεί με την ουσία της δουλειάς του, που είναι η σύναψη ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Και βέβαια ασφάλιση δεν σημαίνει μόνο αυτοκίνητο αλλά και ζωή και υγεία και ασφάλιση κατοικίας κ.λ.π. Μέσα από μία οργανωμένη εταιρεία μπορεί να έχει και την κατάλληλα εκπαίδευση και τον απαιτούμενο χρόνο, προκειμένου να διευρύνει σημαντικά το χαρτοφυλάκιο του, που σημαίνει περισσότερες προμήθειες περισσότερο εισόδημα.

 

Βασίλης Μουντάκης, Περιφερειακός Διευθυντής της ΑΧΑ Ασφαλιστική

Ο ασφαλιστής με εισόδημα μόνο από αυτοκίνητο έχει ημερομηνία λήξης

Συναρτάται από το χαρτοφυλάκιο που έχει ο ασφαλιστής και μόνο αν έχει μεγάλο μπορεί να ζήσει. Αν όχι τα έξοδα πρέπει να τα πληρώνει κάποιος άλλος π.χ η εταιρία, αλλά και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει δυσκολία να ζήσει. Ο ασφαλιστής που έχει εισόδημα μόνο από αυτοκίνητο έχει ημερομηνία λήξης. Ο ασφαλιστής λοιπόν θα πρέπει να στραφεί σε κλάδους που σχετίζονται με τον ανθρώπινο παράγοντα όπως Προστασίας ,Υγείας, Εξασφάλιση Οικογένεια και σταδιακά να επεκταθεί σε ασφαλίσεις ζημιών και πυρός.

 

Eυστράτιος Κακάμπουρας, Επικεφαλής Γραφείου Πωλήσεων Metlife Alico στον Πειραιά

Δεν θεωρείται επαγγελματίας ο ασφαλιστής με απολαβές μόνο από αυτοκίνητο

Νομίζω ότι ο ασφαλιστής δεν μπορεί να ζήσει. Πρέπει να έχει πολύ μεγάλο χαρτοφυλάκιο για να μπορέσει να ζήσει. Ασφαλιστής δεν είναι αυτός που έχει απολαβές μόνο από το αυτοκίνητο, αυτός δεν θεωρείται επαγγελματίας. Επίσης ο επαγγελματίας δεν θα πρέπει να κάνει την επικοινωνία τηλεφωνικά, πρέπει να βλέπει τον πελάτη από κοντά. Και η ασφάλιση του πελάτη θα πρέπει να γίνεται βάση των αναγκών του και όχι τηλεφωνικά. Διότι ασφάλεια σημαίνει κάλυψη αναγκών και θα πρέπει να εκλείψει αυτό «σε όλα είστε καλυμμένος» και στο τέλος να μην υπάρχει κάλυψη. Επιτέλους θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η ασφάλεια είναι ιερή και θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός προς τον καταναλωτή και ενημέρωση για τις παροχές. Ο ασφαλιστής θα πρέπει να είναι ενήμερος για όλα τα προϊόντα και να έχει υπομονή για να αυξήσει το χαρτοφυλάκιο του.

 

Μανώλης Καρυδάκης, Ασφάλειες Καρυδάκη Ρόδος

Μόνο αυτός που έχει πολύ μεγάλο χαρτοφυλάκιο 

Αν ο πράκτορας δεν έχει χαρτοφυλάκιο που να ξεπερνά τα 500.000 ευρώ δεν μπορεί να ζήσει. Ωστόσο για να έχει κάποιος 500.000 € παραγωγή στο πρακτορείο του δεδομένου του ότι τα καθαρά ασφάλιστρα είναι το 70% των Ολικών Ασφαλίστρων , θα πρέπει να έχει ολικά ασφάλιστρα περίπου 700.000 €. Για να εξυπηρετηθούν σωστά τα 700.000 Ασφάλιστρα είναι απαραίτητο το Πρακτορείο να διαθέτει τουλάχιστον 2 υπαλλήλους δεδομένης και της μείωσης των ασφαλίστρων που έχουν κάνει οι ασφαλιστικές και που με την μείωση αυτή για να επιτευχθούν 700.000 € παραγωγή χρειάζονται πολύ περισσότερα συμβόλαια. Ο πράκτορας λοιπόν που παράγει 700.000 € Μικτά ασφάλιστρα, αμείβεται με ποσοστό λιγότερο του 2,457% επί του συνόλου των παραγομένων ασφαλίστρων δηλαδή αμείβεται με το ποσό των 17.200 € σύμφωνα με τον πίνακα που σας παραθέτω.

Το παραπάνω βέβαια ποσό ο Πράκτορας θα το εισπράξει υπό προυποθέσεις ήτοι:

Να δουλέψει σκληρά ένα χρόνο πολλές φορές και κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας του καθ όσον οι 2 υπάλληλοι δεν επαρκούν.

Να δουλέψει όλο το χρόνο χωρίς ζημιές (εκπτώσεις, ακάλυπτες επιταγές κ.α).

Να διαθέτει ένα μικρό Γραφείο με χαμηλό ενοίκιο και κοινόχρηστα.

Να προσέχει να μην ξεφύγει από τον ήδη χαμηλό προυπολογισμό εξόδων.

Η παραγωγή να είναι δική του (Όχι Συμβούλων να χορηγεί προμήθεια).

Να μη οφείλει σε εξοπλισμό γραφείου, προγράμματα Η/Υ κ.α. και να μην υπάρξει ανάγκη αντικατάστασης τους.

Να μην Μειωθούν περαιτέρω οι προμήθειες.

Στο πίνακα που φαίνεται το ελάχιστο κόστος που απαιτείται για τη λειτουργία ενός πρακτορείου με παραγωγή € 500.000 καθαρά ασφάλιστρα. Στο ερώτημα αν η προμήθεια είναι αρκετή μπορεί εύκολα ο καθένας να απαντήσει μελετώντας τον εν λόγω πίνακα.

 

Λεωνίδας Σίδερης, Διευθυντής Δικτύων Πωλήσεων Eurolife ERB Ασφαλιστική

Δύσκολη η επιβίωση του κατ’ αποκλειστικότητα διαμεσολαβητή αυτοκινήτου

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι ο κλάδος αυτοκινήτου «κυριαρχεί» στην Ελληνική ασφαλιστική αγορά, με μερίδιο άνω του 35% στο σύνολο των ασφαλιστικών εργασιών, αλλά και στην Ευρωπαϊκή αγορά αντιπροσωπεύει το 30% του συνόλου των γενικών ασφαλίσεων. Στην Ελλάδα οι «παραδοσιακοί» διαμεσολαβητές ασφάλισης –σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα- αυτοκινήτων, σήμερα «βάλλονται» από μια σειρά παράγοντες οι οποίοι μειώνουν τον κύκλο εργασιών τους, όπως: την οικονομική κρίση που μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, που σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολόγησης αυτοκινήτων, οδηγεί και σε καταθέσεις πινακίδων, αλλά και στην αποφυγή ασφάλισης (πάνω από ένα εκατομμύριο ανασφάλιστα οχήματα) την ενεργοποίηση δικτύων on line πωλήσεων, που στοχεύουν σε ένα μέρος του καταναλωτικού κοινού, το οποίο στην Ευρωπαϊκή ένωση αποτελεί –κατά μέσο όρο-12- 15% των ασφαλισμένων οχημάτων, την πολύ μεγάλη μείωση των ασφαλίστρων αυτοκινήτου τόσο στα πλαίσια του ανταγωνισμού, όσο και σαν συνέπεια της πτώσης των δεικτών ζημιών, με συνέπεια την απόλυτη μείωση των προμηθειών/εσόδων ανά πελάτη. Ταυτόχρονα, κανονιστικές και άλλες υποχρεώσεις, επιβάλουν διαφορετική από το παρελθόν οργάνωση του γραφείου, με συστήματα ηλεκτρονικής εισαγωγής αιτήσεων και δικαιολογητικών, επιτόπου εκδόσεων συμβολαίων, συστηματικής παρακολούθησης και απόδοσης των εισπράξεων κλπ. Παρατηρείται σήμερα το φαινόμενο, οι διαμεσολαβητές αυτοκινήτου να προσπαθούν να αυξήσουν τον αριθμό των πελατών, ώστε να διατηρήσουν τα έσοδα τους, αυξάνοντας όμως ταυτόχρονα τα έξοδά τους, αφού αυξημένος αριθμός πελατών, συνεπάγεται και αυξημένες ανάγκες service.

Όλα τα παραπάνω καθιστούν πολύ δύσκολη την επιβίωση, του κατ’ αποκλειστικότητα διαμεσολαβητή «αυτοκινήτου». Είναι γνωστό ότι ένας επαγγελματίας ασφαλιστής ζωής δημιουργώντας ένα πελατολόγιο 300 πελατών, εξασφαλίζει ένα ικανοποιητικό εισόδημα, ενώ ο διαμεσολαβητής αυτοκινήτου, ακόμη και με 1.000 πελάτες, δεν καταφέρνει ανάλογο αποτέλεσμα. Οι ουσιαστικές υπηρεσίες που προσφέρει ένας ασφαλιστικός σύμβουλος δεν πρέπει να περιορίζονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του αυτοκινήτου, γιαυτό και η λύση στο παραπάνω πρόβλημα ονομάζεται «αξία πελάτη» και δημιουργείται μέσω της ανάλυσης του υπάρχοντος πελατολογίου σε ομοειδής ομάδες του εντοπισμού διαφορετικών ασφαλιστικών αναγκών που πρέπει να καλυφθούν ανά ομάδα πελατών, την προώθηση των κατάλληλων ασφαλιστικών καλύψεων, δηλαδή διασταυρούμενες πωλήσεις. Για να επιτύχει όμως το εγχείρημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει μια προεργασία που να περιλαμβάνει την τμηματοποίηση και αξιολόγηση των πελατών που έχει στο χαρτοφυλάκιο του, τον διαχωρισμό τους ανάλογα με το οικονομικό προφίλ του καθενός και συστηματοποίηση ενεργειών. 

Οι βασικές ασφαλιστικές ανάγκες που απασχολούν όλους μας σήμερα εντοπίζονται σε:

Ασφάλιση περιουσίας: Όταν η ασφάλιση ενός μέσου σπιτιού στοιχίζει από €150 τον χρόνο, είναι αδικαιολόγητο ο πελάτης μας να περιμένει την βοήθεια από το «κράτος», μετά από μια καταστροφή.

Ασφάλιση Υγείας : Όλοι γνωρίζουν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η δημόσια υγεία και η ιδιωτική ασφάλιση παρέχει σήμερα λύσεις από €1.000 ευρώ, για μια 4μελή οικογένεια.

Εξασφάλιση οικογένειας: Αν κάποιο ατυχές γεγονός διακόψει βίαια την δυνατότητα παραγωγής εισοδήματος, έχει μεριμνήσει ο πελάτης για την ομαλή συνέχιση της οικονομικής πορείας της οικογένειάς του; Η ιδιωτική ασφάλιση δίνει λύσεις με κεφάλαια €100.000 έναντι €150 ετησίως.

Εξασφάλιση πρόσθετης Σύνταξης: Ένα θέμα που απασχολεί επιτακτικά όλους. Η σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση από τον διαμεσολαβητή και πάνω από όλα η έγκαιρη απόφαση για την κάλυψή της είναι ουσιώδης.

Οι υπάρχοντες πελάτες σε περιόδους ύφεσης αποτελούν το μεγαλύτερο κεφάλαιο και ο επαγγελματίας διαμεσολαβητής πρέπει να εστιάσει σε αυτούς και να εξασφαλίσει ότι καλύπτει ο ίδιος πλήρως τις ανάγκες τους.

Εμείς στην Eurolife θεωρούμε καθήκον μας να εκπαιδεύσουμε και να καθοδηγήσουμε τους συνεργάτες μας προς την κατεύθυνση αυτή, γιαυτό προσφέρουμε έμπρακτη υποστήριξη μέσω

- του δικτύου εμπορικής υποστήριξης με τη συνεχή παρουσία μας στα γραφεία των συνεργατών,

- με τους επιχειρηματικούς συνεργάτες που καθοδηγούν στην συνεργάτη στην ολοκλήρωση των διαδικασιών στην ανάληψη κινδύνου,

- της συστηματικής εκπαίδευσης, που στο 2013 διεξαγάγει πάνω από 130 διαφορετικές εκπαιδευτικές/ενημερωτικές ημερίδες, τις οποίες παρακολουθούν 1.500 συνεργάτες.

 

Ελένη Κλόγκα, Συντονίστρια ασφαλιστικών συμβούλων στην «Ευρωπαϊκή Πίστη»

Δεν μπορώ να χτίσω πορτοφόλι από το αυτοκίνητο

Ο κλάδος αυτοκινήτου δεν είναι ο κλάδος που δεν επιτρέπει στον ασφαλιστή να βγάλεις εισόδημα .Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος από εταιρία σε εταιρία , αλλά και τεράστιο για τον ασφαλιστικό κλάδο. Ο ασφαλιστής πρέπει να αναζητήσει έσοδα από άλλους κλάδους για να μπορέσει να έχει εισόδημα. Εγώ εστίασα στον κλάδο Ζωής.

 

Όλγα Νικολαϊδου, Γενική Γραμματέας Π.Ο.Α.Δ

Εξαρτάται από την προμήθεια

Αυτό εξαρτάται από τι είδους προμήθεια έχει συμφωνήσει ο ασφαλιστής. Αν δηλαδή είναι σε εταιρία χαμηλού ασφαλίστρου αποκλείεται η προμήθεια να επαρκεί για να ζήσει. Πρέπει λοιπόν να επιλέγει το πακέτο που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρίες αλλά με αξιοπρεπή προμήθεια. Ο μόνος κλάδος που μπορεί να προσφέρει οικονομικά οφέλη αυτή την εποχή στον ασφαλιστή είναι ο κλάδος της Υγείας και λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της κατάρρευσης της δημόσιας υγείας

 

Κωνσταντίνος Ράσκος, Κ. ΡΑΣΚΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ασφαλιστικό Πρακτορείο Σέρρες

Να δώσουμε έμφαση σε υγεία και σύνταξη

Νομίζω όχι. Είναι σίγουρο ότι τα τελευταία 3 χρόνια το εισόδημα των ασφαλιστών έχει μειωθεί αισθητά από τους εξής παράγοντες: μείωση των ασφαλίστρων, εκπτωτικά τιμολόγια, direct πωλήσεις, αύξηση ανασφάλιστων αυτοκινήτων, μειώσεις των προμηθειών από τις ασφαλιστικές εταιρίες και το ότι η αγορά (εμπόριο) των καινούργιων έχει καταρρεύσει.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι συντάξεις είναι πάγιες για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτου οικονομικής κατάστασης και από εκεί και πέρα ο πολίτης νοιάζεται να συμπληρώσει την σύνταξη του αλλά και τις παροχές περίθαλψης στην υγείας του στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό είναι μπροστά μας!!!

Θα πρέπει όλοι οι συνάδελφοι να λάβουν υπόψη ότι οι εποχές αλλάζουν, οι ανάγκες των συνανθρώπων μας έχουν διαφοροποιηθεί ,και θα πρέπει να δούμε το κομμάτι υγείας ,τα προγράμματα σύνταξης, ζωής, διότι τα ασφαλιστικά ταμεία (υγεία & σύνταξη) στην χώρας μας έχουν καταρρεύσει και οι πολίτες θα αναγκαστούν να στραφούν συμπληρωματικά στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι σίγουρο έως και βέβαιο ότι ανοίγονται νέοι ορίζοντες στην ασφαλιστική αγορά.