Διδάγματα από μία καθημαγμένη χώρα

Ασφαλιστικό ΝΑΙ, τεύχος 155, Μάιος - Ιούνιος 2015

Στις 6 Αυγούστου είναι προγραμματισμένο να γίνουν τα εγκαίνια της διαπλάτυνσης της Διώρυγας του Σουέζ, παρουσία του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Το κατασκευαστικό έργο ξεκίνησε με μια μεγάλη εθνική συνδρομή σε μια προσπάθεια να αντληθούν τα απαραίτητα κεφάλαια από τους ίδιους τους Αιγύπτιους. Μέσα σε μόλις έξι ημέρες συγκεντρώθηκαν 8,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ και οι εργασίες άρχισαν στις 6 Αυγούστου 2014.
Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις που προέβλεπαν ότι το έργο θα διαρκούσε τρία χρόνια, σήμερα, σε λιγότερο από 12 μήνες, βρίσκεται σε πορεία ολοκλήρωσης.
Αυτά είναι επιτεύγματα ενός λαού που τα τελευταία χρόνια έχει περάσει τα πάνδεινα. Παρ’ όλα αυτά όμως άντεξε και παρουσίασε και ένα νέο επίτευγμα: τη νέα διώρυγα του Σουέζ που αλλάζει τα δεδομένα στη διεθνή ναυσιπλοία.

Η διώρυγα του Σουέζ αποτέλεσε για περισσότερα από 150 χρόνια την καρδιά της αιγυπτιακής οικονομίας. Το σχέδιο για την κατασκευή μιας νέας, 72 χιλιο- μέτρων, διώρυγας θα δώσει τη δυνατότητα αμφίδρομης κυκλοφορίας και θα διπλασιάσει την τρέχουσα ημερήσια δυναμικότητα μεταφοράς εμπορευμάτων. Ως εκ τούτου, η Αρχή Διώρυγας Σουέζ προβλέπεται να αυξήσει τα ετήσια έσοδα από 5,3 δισ. δολάρια το 2015 σε 13,2 δισ. δολάρια το 2023, καθώς επίσης θα καταστήσει τη θέση της διώρυγας ως σημαντικότατη θαλάσσια εμπορική δίοδο, σε ένα περιβάλλον αυξανόμενου ανταγωνισμού. Βιομηχανική ζώνη

Η νέα διώρυγα του Σουέζ είναι η καρδιά ενός οράματος για την κατασκευή μιας πλήρως αναπτυγμένης βιομηχανικής περιοχής γύρω από τη διώρυγα, η οποία θα είναι γνωστή ως η Ζώνη της Διώρυγας του Σουέζ, τονίζεται σε ανακοίνωση της Αρχής. Η ζώνη θα αποτελέσει μια βιομηχανική περιοχή, εφαλτήριο προσφοράς υπηρεσιών σε πολυάριθμους τομείς όπως τον κατασκευαστικό κλάδο, τα logistics, την επισκευή πλοίων και πολλά άλλα. Με τη διώρυγα του Σουέζ να τοποθετείται ως καίρια συνιστώσα του παγκόσμιου εμπορίου, η Ζώνη της Διώρυγας του Σουέζ θα παρέχει πρόσβαση σε 1,6 δισεκατομμύριο πελάτες σε όλο τον κόσμο. Το έργο θα προσφέρει στην Αίγυπτο επενδύσεις και ευκαιρίες εργασίας για τα επόμενα χρόνια.

«Η νέα διώρυγα του Σουέζ δεν είναι μόνο μια διώρυγα και ένα εκπληκτικό κατασκευαστικό επίτευγμα. Για τον αιγυπτιακό λαό αποτελεί καταλύτη που θα απελευθερώσει ένα ανανεωμένο αίσθημα υπερηφάνειας και ένα μέλλον ευημερίας», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ ναύαρχος Μοχάμπ Μάμις. Ακόμη προσέθεσε ότι «το νέο έργο έχει ολοκληρωθεί κατά 80% και προχωράει, καθόσον μιλάμε, με περισσότερο από 210 χιλιάδες τόνους άμμου να έχουν ήδη εκσκαφθεί. Ετσι, η προσοχή μας, πλέον, στρέφεται στον εορτασμό αυτού του επιτεύγματος μαζί με το λαό της Αιγύπτου, καθώς και στην ευρεία διάδοση της είδησης για το “δώρο της Αιγύπτου στον κόσμο”».

«Η νέα Διώρυγα του Σουέζ αποτελεί σύμβολο της νέας Αιγύπτου, αντιπροσωπεύει την ενέργεια, την επινοητικότητα και την αποφασιστικότητα των Αιγυπτίων και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα που θα υλοποιηθεί από τον λαό της Αιγύπτου στη σύγχρονη εποχή. Ακόμη, θα ενισχύσει την οικονομία και την κοινωνία μας για τις επόμενες δεκαετίες», πρόσθεσε ο ναύαρχος Μάμις.

Η διώρυγα του Σουέζ είναι η μεγαλύτερη διώρυγα του κόσμου, συνολικού μήκους 168 χλμ., ενώ, προσθέτοντας τα σημεία αγκυροβολίων και το μήκος της ενδιάμεσης λίμνης, το συνολικό της μήκος φθάνει τα 190 χλμ. Έχει μέγιστο πλάτος, σε ορισμένα σημεία, 160-200 μ. και βάθος 11,60 μ. Διατρέχει κατά διεύθυνση Βορρά - Νότο τον ισθμό του Σουέζ, ενώνοντας τη Μεσόγειο θάλασσα με την Ερυθρά θάλασσα. Αρχίζει από το Πορτ Σάιντ, λιμένα εισόδου στη Μεσόγειο και καταλήγει στον λιμένα Σουέζ, που βρίσκεται στο μυχό του ομώνυμου κόλπου της Ερυθράς θάλασσας. Η Μεσόγειος και η Ερυθρά θάλασσα δεν παρουσιάζουν μεταξύ τους υψομετρική διαφορά. Κατά το μεγαλύτερο μέρος της, η διώρυγα είναι πλεύσιμη κατά μία κατεύθυνση, ενώ τώρα θα γίνει και προς τις δυο πλευρές.

Η Αρχή Διώρυγας Σουέζ έχει οργανώσει μία σειρά εορτασμών και μία παγκόσμια επικοινωνιακή καμπάνια που θα υλοποιηθούν από την κοινοπραξία WPP, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες marketing και επικοινωνίας στον κόσμο, με άλλες τοπικές εταιρείες της Αιγύπτου.

Την ομάδα της WPP ηγείται η Memac Ogilvy Public Relations με την υποστήριξη των Memac Ogilvy & Mather, Media Waves, Emeco Travel, JWT, Richard Attias και Mindshare.

Η εκστρατεία θα κορυφωθεί με μια εορταστική εκδήλωση στις όχθες της νέας διώρυγας του Σουέζ, στις 6 Αυγούστου.

Σε αυτή την ιστορική ημέρα ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι μαζί με ηγέτες απ’ όλον τον κόσμο, διαμορφωτές κοινής γνώμης και εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης θα παρακολουθήσουν για πρώτη φορά την ταυτόχρονη ροή που θα υπάρχει προς βορρά και νότο.