Παύλος Τσίμας: Και η ασφαλιστική αγορά για την ανάπτυξη

Ασφαλιστικό ΝΑΙ, Τεύχος 157, Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2015

Αυτό που πολλές φορές συζητείται μεταξύ των ανθρώπων της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς είναι ότι ο κλάδος δεν έχει αναπτύξει ένα ισχυρό lobby ικανό να προωθήσει μία σειρά θεμάτων του που τον απασχολούν. Αυτή την «αδυναμία» μάλιστα θεωρείται και ως αιτία για τη μη επίτευξη ορισμένων στόχων του κλάδου, όπως η θεσμοθέτηση φορολογικών κινήτρων για τις ασφαλίσεις ζωής.

Αν και μάλλον το όλο θέμα είναι πολύ πιο σύνθετο, εν τούτοις είναι γεγονός ότι ο ασφαλιστικός κλάδος «πάσχει» στην ανάπτυξη ενός ισχυρού lobby που θα προωθεί θέματα, θα αποτρέπει άλλα και εν γένει θα συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας θετικής εικόνας για τον κλάδο.

Οι σκέψεις αυτές έγιναν με αφορμή την εκδήλωση του Συνδέσμου Εκπροσώπων και Στελεχών Ασφαλιστικών Εταιρειών με ομιλητή τον δημοσιογράφο κ. Παύλο Τσίμα, την οποία παρακολούθησαν πάνω από 80 εκπρόσωποι της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Ήταν μία εκδήλωση που συνδέει την ασφαλιστική αγορά με την κοινωνία.

Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του ο κ. Τσίμας εστίασε στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη γενικότερα.

Συγκρίνοντας χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετώπισαν κρίσεις χρέους, ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους κατά την κρίση του η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι δέσμια μνημονίων, μέτρων λιτότητας και παρατεταμένης ύφεσης, σε αντίθεση με την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία που κατάφεραν να επανακάμψουν μετά από την εφαρμογή προγραμμάτων λιτότητας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να βελτιωθεί η παρούσα κατάσταση, στη στρατηγική για την ανάκαμψη της Οικονομίας, την ανάγκη για επενδύσεις, το ρόλο της συνεργασίας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα κ.ά. Σε σχέση με την ιδιωτική ασφάλιση τόνισε την ανάγκη η αγορά να εργαστεί για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής συνείδησης αλλά και την αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο θεσμό.

Σε δήλωσή του μετά την εκδήλωση στην κάμερα του Nextdeal.gr και στον Κωστή Σπύρου ο κ. Τσίμας τόνισε ότι «το λέω και το πιστεύω ότι και η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει να παίξει ένα συγκεκριμένο ρόλο: να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη, να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος και να γυρίσουμε την οικονομία θετικά».