Οι επιχειρήσεις θέλουν τους πρόσφυγες

Ασφαλιστικό ΝΑΙ, Τεύχος 156, Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2015

Η AXA συμμετέχει στην προσπάθεια που γίνεται από εταιρείες σε όλη την Ευρώπη για την υποδοχή και την υποστήριξη των προσφύγων, κυρίως στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η AXA επεξεργάζεται ένα σχέδιο δράσης ώστε να ανταποκριθεί καλύτερα στις βασικότερες ανάγκες των προσφύγων και να τους υποστηρίξει μεσοπρόθεσμα, χάρη στις φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες της εταιρείας, την αφοσίωση των εργαζομένων της και την τεχνογνωσία των ομάδων της.

Αυτό το σχέδιο δράσης θα υλοποιηθεί σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του ομίλου και τις αρμόδιες δημόσιες αρχές σε όλη την Ευρώπη.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του 1 εκατ. € έχει διατεθεί για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, αναφέρει η εταιρεία.

Γενικότερα στην Ευρώπη οι επιχειρήσεις φαίνεται να θέλουν τους πρόσφυγες. Έτσι, όπως αναφέρει το tovima.gr, ελάχιστοι εξεπλάγησαν στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης όταν ο επικεφαλής της Daimler Ντίτερ Τσέτσε παρουσίασε το κύμα εισροής Σύρων προσφύγων στη χώρα του ως ευκαιρία για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Η ίδια η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε ότι, με βάση τα δημογραφικά δεδομένα, για να διατηρήσει η Γερμανία τις συντάξεις της και εν γένει το σύστημα κοινωνικών παροχών πρέπει να προσθέτει κάθε χρόνο μισό εκατομμύριο νέα εργατικά χέρια από χώρες του εξωτερικού - μιλάμε για μια χώρα 80 εκατ. κατοίκων! Επιχειρηματίες και επιχειρήσεις σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο, που κατά κανόνα μαστίζεται από υπογεννητικότητα, υποδέχονται με ανοικτές αγκάλες ξένους μετανάστες. Και υπόσχονται να βοηθήσουν όσο μπορούν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, όχι μόνο για λόγους ανθρωπιστικούς αλλά και για λόγους καθαρού οικονομικού συμφέροντος.

Οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί για το σκοπό αυτόν - στη γερμανική επικράτεια έχουν ήδη καταφθάσει άλλωστε πάνω από 450.000 μετανάστες. Πέρα από τις υποσχέσεις για την παροχή εργασίας, η Audi ανακοίνωσε τη χορήγηση ενός εκατ. ευρώ προς τις τοπικές ανθρωπιστικές οργανώσεις, ενώ η Deutsche Telekom εγκατέστησε σε όλα τα κέντρα υποδοχής προσφύγων ασύρματη παροχή Internet(WiFi). Επίσης η DT διέθεσε 40 κενά κτίριά της σε ολόκληρη τη Γερμανία για τη στέγαση προσφύγων.

Η φαρμακευτική Bayer, επίσης, έχει δεσμευθεί να συνδράμει οικονομικά τους υπαλλήλους της που βοηθούν εθελοντικά τους πρόσφυγες.

Στη Γαλλία πολλές μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις, όπως η Air Liquide, η Michelin, η Sodexo και η Total, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να εξασφαλίσουν τη στέγαση, τη σίτιση και τη χορήγηση αγαθών πρώτης ανάγκης στους ανθρώπους που πέρασαν τα σύνορα της χώρας με το δισάκι τους στον ώμο - και αυτό στις καλύτερες των περιπτώσεων.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν προσφέρουν βέβαια θέσεις εργασίας στους πρόσφυγες που κατακλύζουν την Ευρώπη. Προσφέρουν όμως χρήμα και άλλες υπηρεσίες. Η Google, για παράδειγμα, δώρισε 1 εκατ. ευρώ μέσω του ιδρύματός της Google.org που θα διανεμηθεί στις διεθνείς οργανώσεις, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ο Ερυθρός Σταυρός ή η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) , που έχουν αναλάβει την αρωγή προσφύγων. Επίσης η Google εργάζεται για τη δημιουργία μιας ειδικής ιστοσελίδας που θα επιτρέπει τη συγκέντρωση δωρεών για τους πρόσφυγες από τους χρήστες του Διαδικτύου.

Η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι θα παράσχει επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια σε συνεργασία με τη UNHCR στους πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ευρώπη αλλά και σε αυτούς που παραμένουν σε στρατόπεδα στην Τουρκία, στην Ιορδανία και στον Λίβανο. Η αμερικανική τράπεζα έχει ήδη υποστηρίξει τη UNHCR με 2 δισ. βρετανικές στερλίνες (2,72 εκατ. ευρώ). Η επίσης αμερικανική τράπεζα Western Union έχει δεσμευθεί να εκταμιεύσει βοήθεια «τουλάχιστον 1 εκατ. δολαρίων» για τους πρόσφυγες.